Lapar atau sekadar dahaga ?


Biasakan diri untuk minum air setiap kali merasa lapar .... sebab mungkin rasa lapar itu sebenarnya dahaga..

Soalan Pertama : Dalam sehari korang lebih kerap rasa lapar atau rasa dahaga?

Sebenarnya elok juga kita selidik dulu. betul ke kita lapar ? atau kita cuma berperasaan yang kita  rasa lapar hakikatnya kita tak lapar pun.

Terutama baru je lepas makan lunch, tak sampai 15 minit kita dah mula rasa lapar semula. Padahal masa lunch tu , boleh tahan jugak jumlah makanan yang kita ambil.

Soalan Kedua : Pernah tak korang rasa lapar semula walau baru je lepas ambil makanan berat?

If korang masih juga rasa lapar walau dah "mentekedarah" , apa yang terlintas kat fikiran korang, adakah :

  • Tak lengkap lagi apa yang dimakan sebelum tu, perlu ambil manisan , buahan atau snack lagi baru lengkap
  • Dah hampir nak datang period tak pelik la perut ni asyik nak makan je.
  • Baby dalam perut ni lapar kot (bagi yang pregnant la)
  • Stress sebab tu rasa nak makan je
Tapi pernah tak korang terfikir yang mungkin badan kita memerlukan air bukan makan?

Soalan Ketiga : Pernah tak korang terfikir rasa lapar itu sebenarnya rasa dahaga?

Kekadang kita kurang mengambil jumlah air yang mencukupi dan ada masanya otak kita tersalah tafsir sebenarnya kita dahaga tapi kita rasa lapar. Tapi sekiranya kita memang dah ambil jumlah air yang mencukupi dan telah makan makanan yang seimbang dan berkhasiat yang secukupnya tapi masih juga rasa lapar. Kemungkinan itu hanya lah perasaan semata-mata bukan lah rasa lapar yang sebenarnya. 
Being thirsty or hungry sends the same signals to your brain and a lot people binge on food when their body is actually craving water.



6 comments:

  1. tergoda jer..kadang tak lapar pun..

    ReplyDelete
  2. nampak sedap je terus perut rasa lapar hihihihi kat opis ni air sebotol memang standby kat meja hihihi

    ReplyDelete
  3. betul tu..saya setuju..sbb ramai orang duk kata..asyik lapar je tak renti renti.. tapi sebenarnya dia tu minum air kurang...kesian buah pinggang...

    ReplyDelete
  4. ada pengalaman kurang minum air...ngerinya dan trauma......

    ReplyDelete
  5. ooohh.. ok.. lepas nih kena rajin minum air..

    ReplyDelete
  6. kita pulok lain skek..makan byk,bdn tak naik2..hihi..ada tips ??

    ReplyDelete