Karipap Pusing pusar kasar


Penangan masterchef selebriti musim pertama (episod 21):


"Karipap pusing pusar kasar dan besar"

First time buat karipap, terus try buat karipap pusing. Dah tu time nak bentuk kulit karipap ni tetiba konfius sendiri, apasal la kulit karipap ni asyik terbuka je lapisan pusingannya tu. Check balik resipi baru perasan tertinggal satu step selepas gulungan pertama kali tu perlu canai balik dan gulung balik.

Nasib la karipap, dah di potong-potong semua doh mana boleh patah balik . Tawakkal je la, kalau menjadi boleh dimakan, kalau terburai, lain kali cuba lagi (^_^)

Nasib baik masa menggoreng tu ada dua tiga je yang terbuka, yang lain rupa seperti dalam gambar di atas ni. Kira nampak la juga pusingannya tu kan? , Gara-gara  terlupa step makanya pusingan yang terhasil nampak kasar.

Resipi Karipap Pusing


KARIPAP PUSING
Sumber :  rinnchan.fotopages.com

Bahan-bahan:
1. Doh minyak
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
* Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

2. Doh marjerin
150gm tepung gandum
100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2.

Cara membuatnya:

Sumber gambar langkah demi  :  rinnchan.fotopages.com




8 comments:

  1. wahhhh.. cantek jek karipap tuh~ terliur sudah~

    ReplyDelete
  2. percubaan pertama yg oklah ana, menjadi juga kan...:)

    ReplyDelete
  3. cantik kelimnya ana buat..boleh nuntut ni..kalau saya buat haru biru!

    ReplyDelete
  4. 1st time buat menjadi..msti bertambah semangat lagi nak buat kan..

    x pernah try lg wat karipap sndiri..

    ReplyDelete
  5. tq sebab share teknik buat karipap pusing yg sedap ni......

    ReplyDelete
  6. susah jugak teknik ni..kawan ade ajar tapi x reti. huhu

    ReplyDelete
  7. karipap biasa pun x lepas lagi ni..hehehehee

    ReplyDelete