Akhirnya buat jugak cheesecake


Tapi bukan cheesecake yang ada base biskut atau cheesecake yang kuat sangat rasa keju tu. Ala setakat buat Cheesecake biasa je. Rupa hasil cheesecake tu cam kat bawah ni.

Agak-agak ada tak yang boleh teka nama cheesecake ni?

Tengok pada gambar agak susah nak teka kan, sebab banyak resipi cheesecake dengan pelbagai nama dan versi. Actually dah lama bercadang nak buat cheesecake ni, tapi dek kerana risau tak mendapat sambutan, hajat nak membakingnya tu terpedam dari bulan ke bulan sampai masuk tahun demi tahun  tak juga buat.

Bila dah berjaya buat Slice cheese cake ( rujuk entry " Slice Cheese cake (Versi Strawberry) " & entry " Slice Cheese Cake : Kami berdua je yg layan " ) keyakinan nak buat cheesecake yang menggunakan cream cheese (krim keju) tu semakin ada. Plus perasaan kuat kata anak-anak akan makan juga kek keju ni, tu yang godek juga buat.

Nak tahu cheesecake apa ni?

Nama resipi cheesecake ni ialah " Cotton Soft Japanese Cheesecake ". Resipi ambil dari myresipi hasil sumbangan alma. Tuk resipi boleh tengok kat bawah.

Resipi Cotton Soft Japanese Cheesecake


Cotton Soft Japanese Cheesecake : Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon


Cara-cara membuatnya :

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. 



Anak-anak saya cakap sedap kek ni, kalau nak tahu betul-betul sedap ke tidak try la buat (^_^)

7 comments:

  1. nampak memang2 btol2 soft mcm cotton ni :) ni buat terliur ni. ada lagi ker? hehehehe.

    ReplyDelete
  2. waahhh.. sedap nih kalo dapat makan time raya..:)

    ReplyDelete
  3. ana!

    saya dah lama nak cuba soft cotton cheese cake..tapi so far tak berapa nak berani buat cheese cake yang baking punya..biasanya cuma buat yang chilled je..hehehe.. takut tak jadi!

    ReplyDelete
  4. sedapnya .... nak try buat lama dah , tp duk pendam aje

    ReplyDelete