Pap Smear : Datang la buat...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hari Rabu (Panggilan dari klinik)

Nurse : Sue datang la jumaat pagi 5 hb nanti ya.. ada penerangan tentang pap smear. Belum buat pemeriksaan pap smear lagi kan?

Me : Belum... jumaat pagi ya.. pukul berapa?

Nurse : 8.30pg, datang tau... nanti kami bagi saguhati

Me : Okey la

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berkira-kira juga la nak pergi ke tidak. Sebabnya:

Penerangan + Pendaftaran + Tunggu giliran +  Pemeriksaan = lama juga masa yang akan diambilkan?

Bukan mamanya yang tak sanggup nak tunggu, risau budak bertuah dua orang tu je la yang akan buat "perangai". Nak minta hubby jagakan, dia ada program pulak kat sekolah, for sure la busy kan?

So pagi jumaat tu still tak de keputusan sampai pukul 10.30pg dapat call dari klinik. Diaorang suruh datang juga untuk sesi kedua. Just datang daftar dan buat pemeriksaan je. Okey la kan, means masa yang diambil lebih singkat la tanpa ada sesi penerangan.

Singkat-singkat pun ada juga yang berbunyi ajak balik. Bosan la tu kena menunggu giliran mamanya di panggil....

Dah settle satu perkara yang asyik bertangguh je nak membuatnya..

Korang dah buat ke UJIAN PAP SMEAR?



Bagi yang tak pernah buat mesti tertanya-tanyakan sakit ke?

Jawapannya TAK SAKIT LANGSUNG jika kita memberikan kerjasama dan mengikut arahan yang diberi. Masa yang diambil untuk Pap Smear ni pun sekejap sangat. Tak sampai 5 minit pun.



10 comments:

  1. seriously takutnya kak nak buat. aritu hampir dah nak buat tapi sebab takut punya pasal terus x jadi kak

    ReplyDelete
  2. tak pernah pergi pap smear..ngeri..hahaha...lagi pun malas..

    ReplyDelete
  3. penting sebenarnya pap smear ni..tp cam takut n segan nak gi heehee

    ReplyDelete
  4. betol ke nih tak sakit??? hahahaha.. zura pon ade plan jugak nak gi buat pap smear nih.. tapi takut sakit.. hahahahaha.. takut tak bertempat kan~

    ReplyDelete
  5. hajat hati nak buat cuba tapi risau pula......
    takut pun ada...macam-macam lagilah...mmg tau ia penting

    ReplyDelete
  6. takut tengok...hmm..tp saya masih bujang ^_^

    ReplyDelete
  7. kali pertama buat tahun lepas,bulan oct
    tahun ni kena buat lagi la :)
    tgh tunggu period dulu

    ReplyDelete
  8. mmg tak sakit tapi menunggu result keluar itu yg buat berpeluh satu badan.klinik gomen sebulan baru kuar result

    ReplyDelete
  9. saya baru pap smear. xde pun rasa sakit, cuma malunya yang lebih hehehe... buat kat klinik gov, bulan depan baru tau result.

    ReplyDelete