Sanggup tak buat tanpa banyak soal?


wanita
Bila seseorang wanita post gambarnya di Facebook, kemudian ada orang comment, "Cantiknya awak.""Waah.. Comelnya", "isyh keibuannya wajah" atau apa2 yang seertinya dengannya, khususnya dari lelaki bukan mahram atau juga wanita lain. Kemudian, apakah respond si wanita? 

Bagaimanakah response yang terbaik sebagai tanda dia seorang calon isteri solehah?.

Biasanya ramai wanita yang menjawab "Thanks", "Terima kasih" atau "Alhamdulillah" atau "eh tak ada lah, biasa2 aja" (kononnya tawadhu') dan sebagainya. Adakah itu satu petanda akan sifat yang baik?

Menurut pendapat saya, perempuan yang baik, sangat elok untuk dijadikan calon isteri, ialah apabila muncul komen sebegitu, dia akan DELETE gambar tersebut daripada Facebooknya, tanpa sebarang komen lagi.



Mungkin ada yang tertanya-tanya, kenapa perlu DELETE?

Pendapat korang...kenapa perlu DELETE??? Salah ke memberi jawapan ala-ala "tawadhu'"???

Bincangkan....

hihihi penangan musim peperiksaan..entry pun nak kena ada soalan dan minta diberikan jawapan....

Tapikan memang kita dah terbiasa beri jawapan Thanks", "Terima kasih" , "Alhamdulillah" atau "eh tak ada lah, biasa2 aja"  bila mendapat pujian camtu kan?

Mungkin kita tak rasa perlu DELETE hanya kerana pujian sebegitu. Kita tak terfikirpun bab "riak" atau isu " boleh menimbulkan fitnah" hanya kerana sekeping gambar. Bagi kebanyakan orang menerima pujian sebegitu satu perkara normal, betul tak?

Tapi tak mustahil sekeping gambar yang kita anggap biasa-biasa aje boleh menimbulkan fitnah, boleh membangkitkan nafsu dan boleh menerbitkan perasaan riak dan ujub kan....

6 comments:

  1. memang la kena delete... buat je tanpa banyak soal...sebab gambar tu nak tunjuk wajah cantik...klu boleh sampai timbul fitnah, baik delete.

    klu orang lain yanng upload dan tag kita, boleh minta orang tu remove gambar tu... tapi ade kemungkinan gambar tu kekal di situ...huhu... tu yang sedih tu... jadi kalau nak upload gambar kita yang ada orang lain bersama, minta izin dulu dari orang lain tu...jgn main upload je...

    ReplyDelete
  2. ermmm..tak pernah trfikir jugak ni kak sebab tak pernah trjadi..hhuhu..selalunya yg comment kawan2 perempuan je pun. lelaki x pernah layan. tp takdela jugak gmbr yg lawa,..tp sebaiknya kalo timbulkan fitnah, mcm yg ustaz kata elokla didelete je.

    ReplyDelete
  3. hehehe. tak pernah dapat pujian pun kat fb.

    ReplyDelete
  4. baca jugak ni semalam..saya jaranggg sangat post gambar sendiri kat FB..kat blog pun baru ni je ada sekeping dua yg saya post..

    tp da tau ni..kalau terjadi komen camtu kena la delete kan..

    pss..jenuh la blogger comel2 yang selalu post gambar kat entry..pasni tak boleh da nak post gambar..hehehe..

    ReplyDelete
  5. jarang dgn fb skrg...
    komen pun geng pompuan saja....
    ada baik buruk fb nih he..he..

    ReplyDelete