Kerenah manusia bergelar pembeli


Pengalaman setahun jagung dalam buss online, tu pun buat tak berapa nak serius, so tak de la masyuk sangat dan order pun setakat satu dua order je sehari. Tapi dah hadap macam-macam kerenah pelanggan.

Ada yang beli 1 barang je, tapi sibuk nak minta harga diskaun, usah cakap la kalau yang beli banyak tu, lg la demandnya lebih. Tapi tak semua macam tu.

Ada juga yang mengamuk tanya kenapa barang tak sampai lg even dah diberi tracking no. pos laju. Padahal boleh je check sendiri status barang kat website pos malaysia, tapi lebih suka menyulitkan sesuatu perkara yang simple, hantar sms berbaur marah. Bila dibalas dan inform status barang dah dihantar, tak sampai lima minit hantar sms minta maaf, katanya husband dah tolong ambilkan barang tu dan disimpan di office si suami. Ada juga yang bagi alamat lain tapi tunggu di alamat lain, bila barang tak sampai-sampai mula la nak mengamuk.

Adat berniaga online, ada yang ok ada yang macam-macam kerenah.

Even saya sendiri pun pasti akan marah, jika barang yang diorder tak sampai-sampai dan tiada update dari penjual samaada barang dah dipos atau tidak, walau dah berbakul sms dihantar. Tapi setakat ni dari pengalaman sendiri, bukan salah si penjual, tapi salah dipihak syarikat penghantaran. Salah satu cerita tentang pengalaman barang sampai lewat, boleh baca di entry "Pos Laju Vs. Pos Ekspress".

Tapi untuk satu urusan yang akan dihadap ni nanti rasanya saya nak jadi pelanggan yang banyak kerenah, boleh tak?

Urusan apa?

Lain entry kita gosip eik... daaa!!!!


8 comments:

  1. adat berniaga dan shopping on9 kan~ mmg memudahkan.. tapi ade risiko jugak yang perlu tempuh.. setakat nih, Alahamdulillah~ segala urusan shopping on9 zura masih ok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu yg masalah bab penghantaran je bila beli online ni, sbb berurusan dgn pihak ketiga kan, jika servicenya okey cepat la barang sampai...

      Delete
  2. macam tu la adat meniaga ana..dah dapat peniaga yang sabar pelanggan pulak banyak songeh..diorang ni duk pk "customer always right" je walau pun mmg dah terang bersuluh sendiri salah..

    apa pun..semoga perniagaan ana terus berjaya ya..

    ReplyDelete
  3. waa..beli apa tu kak?..hehe...amie ni jarang beli online sebab xde online banking...takdek maybank2u..huhu..kalo dak lajuuu la amie membeli belah kekdahnya..

    ReplyDelete
  4. mmg senang bila beli online ni...
    tapi dlm senang ada gak susahnya...

    ReplyDelete
  5. Mmg bidang perniagaan online ni pun , banyak cabarannya...Paling mencabar bila tiba bab urusan delivery tu...Wife saya mmg berniaga brgn makanan online...Tapi so far alhamdullilah, hanya segelintir aja lah yg komplen/buat karenah...dan mmg betul, puncanya dari pihak ke-3( Pos Malaysia/ Gedex / Nationwide/ etc)

    ReplyDelete
  6. setakat ni takde lagi pengalaman macam tu hihi.

    waahhh, banyak dah saya ketinggalan baca blog akak ni...huhu. Ni baru panas engin nak BW semula....

    ReplyDelete