Nak sihat? Jom Kurangkan pengambilan garam


Untuk makluman korang, minggu ni merupakan  minggu Kesedaran Garam Sedunia 2013 ( 11hb Mac - 17hb mac 2013) dengan tema " Less Salt Please".

Seperti mana bahayanya pengambilan gula yang berlebihan, pengambilan garam yang berlebihan juga akan meningkatkan risiko pada kesihatan kita.

Mesti korang tak nak terkena penyakit hipertensi (Tekanan darah tinggi) kan?

So apa kata, bermula hari ni kita cuba kurangkan pengambilan garam dalam menu harian kita. Mungkin di peringkat awal sedikit sukar tapi jika kita cuba, Insyaallah boleh. Demi untuk kesihatan kita dan keluarga kita jugakan, apa salahnya usaha sikit, tak rugi pun kalau kurangkan sedikit pengambilan garam dari biasa.

Camna nak kurangkan?
  1. Dah tentu la kena kurangkan kuantiti garam yang kita gunakan masa kita sediakan/masak makanan.
  2. Gunakan perisa asli seperti rempah ratus, daun sup atau limau untuk menambah perisa berbanding garam,sos atau penambah perisa yang lain.
  3. Kurangkan penggunaan/pengambilan sos kicap soya dalam masakan atau ketika makan.
  4. Kurangkan pengambilan makanan terproses, segera, diawet, diasin, ditinkan, dibotolkan atau dijeruk;
  5. Ada orang bila nak order air dia akan minta air xxx kurang maniskan, Pe kata kalau order masakan panas kita buat special request " kurang kan garam please..."  

Read The label (Common Term and their meaning on packaging)

Sodium-freeLess than 5 milligrams of sodium per serving 
Very low sodium35 milligrams or less per serving 
Low sodium140 milligrams or less per serving 
Reduced (or less) sodiumUsual sodium level is reduced by 25 percent per serving
Light (for sodium-reduced products)If the food is "low calorie," "low fat" and sodium is reduced by at least 50 percent per serving
Unsalted, No salt added or without added saltMade without the salt that's normally used, but still containing the sodium that's a natural part of the food itself

5 comments:

  1. owh..skang ramai pulak yang beralih kepada garam bukit la..garam buluh la...

    ReplyDelete
  2. sheila pun guna garam bukit. halus dan sedap sikit daripada garam kasar...

    ReplyDelete
  3. Oooo...tq sharing...Baru saya tahu minggu ni, minggu less salt...hihihihih

    ReplyDelete
  4. sy ni mmg pemasin orgnye.slagi xrasa masinnye slagi tu la tambah garam.huhu

    ReplyDelete
  5. bahaya terlebih garam ni...
    info yang sangat berguna..tq

    ReplyDelete