Si Baldu Merah ( Red Velvet Cake - RVC)


Masa mula-mula ternampak pic red velvet dan baca entry blogger yang update tentang keenakan Si Baldu Merah , otak mula memberi isyarat berkira-kira untuk mencuba. Tapi cam biasa la, bila kurang kerajinan sekali dengan tak yakin untuk menbuatnya sendiri, ditambah pulak hati berbisik "mungkin orang dirumah  kurang minat dengan kek sebegini", hasrat untuk mecuba tu dipendam sahaja.

Sampai la ke satu tahap, bila semakin disogok dengan entry-entry dari merata blogger yang dah mencuba dan feedback yang mengatakan kek ni sedap, mula la tangan ni tak duduk diam. Terus ambil pen untuk menyalin resipi.

Maka terhasil la si Baldu Merah yang pertama hasil air tangan sendiri, tapi sebagai test market cuma buat Red Velvet CupCake je dulu.


Dari percubaan pertama , berlanjut pula membaking untuk kali kedua :

Si Baldu Merah untuk Besday anak

Terima kasih juga pada yang berani membuat tempahan walau tahu diri ini tak berapa pandai membaking apatah lagi mendeco:

Deco ala kadar sahaja...

Setakat ni, dah cuba 2 resipi Red Velvet Cake

Terlebih merah pulak ...


Resipi Red Velvet Cake - RVC ( Si Baldu Merah) ( Resipi 1)
Sumber :  AnnaQawina

Bahan-bahan

A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam

B:
125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
280 g gula castor

C:
2 biji telur (gred B)

D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah

E:
240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:

  1. Ayak (A)-ketepikan
  2. Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  3. Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  4. Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  5. Masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  6. Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese frosting.



Resipi Red Velvet Cake - RVC ( Si Baldu Merah) ( Resipi 2)
Sumber :  FB Page Jom Masak


Bahan-Bahan : (Loyang 8)

- 2 1/2 cwn gandum...sy guna gandum biasa *
- 2sdb serbuk koko*
- 1sdt baking powder*
- 1sdt soda bikarbonat *...resepi asal x ltk** ayak skali

- 1 1/2cwn ssu segar bancuh ngan 1sdb jus limau nipis @ lemon...biar dlm 7-10min...nk guna nnti...kacau sebati(nk ganti buttermilk)

- 1 1/2cwn gula kastor....
- 150g butter **edit (sblm ni 120g)
- 3biji telur B **edit (sblm ni 2biji)
- 1sdt esen vanila
- 2sdb pewarna merah
- 1sdt baking powder
- 1sdt cuka makan

Cara-Cara :
- mix sebati gula ngan butter bg kembang...masukkan telur satu persatu...mix lagi kembang...masukkan esen vanilla
- masukkan tepung gndum yg dah ayak tu....selang seli ngan ssu segar yg dah cmpur cuka tu....mix lagi sebati...wat selang seli...smpai abis tepung tu
- masukkan pewarna merah...kacau sebati ngan senduk
- satukan baking powder ngan cuka makan....kacau bg berbuih....cepat2 masukkan dlm adunan...gaul sebati ngan senduk je....
- masukkan adunan dlm loyang 8 yg dah di griss...atau dah alas baking paper
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan...suhu 170...40min...api atas bawah

cara wat cream....ni cara saya
- 250g cream ciz (biar suhu bilik tp jgn lembik sgt...potong kiub kecik2 sblm mixer)
- 2sdb buttercup
- 2cwn fresh cream ( yg blm di pukul )

cara cara
- mix dulu cream ciz, butter, hingga lembut...masukkan fresh cream (cair)....mix lagi sebati....boleh sapu pada kek cara nk layer kek....kek dh sejuk...potong...sapu cream....
Nota Jejari : Bagi yang nak mecuba, selamat mencuba....

2 comments:

  1. nak try jugak..tapi kat rumah ada husband jerk..takut tak habis makan jerk..hehe

    ReplyDelete
  2. Red velvet ni best, boleh variasi macam macam..wife saya ada buat cake, cake in jar, cupcakes..even macaron red velvet :)

    ReplyDelete