Iklan yang menyakitkan mata...


Kalau bab-bab virus komputer ni memang kurang knowledge sikit dan sedikit malas nak ambil tahu. Baru-baru ni di blog asyik la keluar iklan-iklan mengarut seperti di bawah ni:


Mula-mula buat tak kisah je, sebab ingatkan tu semua iklan dari nuffnang. Tengok punya la zero knowledge kan, iklan camtu pun boleh disangkakan sebagai iklan dari nuffnang.

Tapi lama-lama iklan-iklan tu semua makin menyesakkan mata memandang....


Dengan perempuan seksi, tawaran yang mengarut-ngarut dan pop up iklan yang bila diklik pada closed button ( butang tutup) terus direct ke laman web tertentu, mula terfikir takkan la nuffnang nak biarkan iklan "murahan" camtu kan. So untuk kepastian hantar tickets pertanyaan ke nuffnang. Dengan jawapan, penerangan dan cadangan dari Nuffnang , bermula la pencarian kepada punca keluarnya iklan-iklan sebegitu.

Mula-mula serach dekat bahagian menu browser -> Tools -> JavaScript Console untuk detect script mana di blog yang bermasalah. Then terjumpa la perkataan Adnxs. Pastu terus search kat google "binatang" benda pulak la Adnxs tu.

So Apa ke bendanya Adnxs atau ib.Adnxs.com ?
Ib.Adnxs is an advertising platform, which is used by adware and other malicious programs to display popup ads from http://ib.adnxs.com/within Internet Explorer, Firefox and Google Chrome.


The Ib.Adnxs redirect happens regardless of the web browser or search engine, and if you are seeing ads from Ib.Adnxs.com whenever you are doing a Google search or visiting a website, then your computer may be infected with Pihar, Tracur, ZeroAccess/Sirefef rootkit, adware or a potentially unwanted program.


This infection is designed specifically to make money. It generates web traffic, collects sales leads for other dubious sites, and will display advertisements and sponsored links within your web browser.


Ib.Adnxs virus is distributed through several means. Malicious websites, or legitimate websites that have been compromised, may drop this Trojan onto a compromised computer. This drive-by-download often happens surreptitiously. Another method used to propagate this type of malware is spam email containing infected attachments or links to malicious websites. The threat may also be downloaded manually by tricking the user into thinking they are installing a useful piece of software.

The Ib.Adnxs.com virus is also prevalent on peer-to-peer file sharing websites and is often packaged with pirated or illegally acquired software.

Once install on a computer, the Ib.Adnxs.com will display pop-up ads within your browser and Flash update boxes with the sole purpose of generating revenue for the cyber criminals.
Antara cara yang dicadangkan untuk membuang ( remove ) ib.Adnxs.com ialah :

  1. Download software ( AdwCleaner atau  Junkware Removal Tool atau Malwarebytes Anti-Malware atau HitmanPro ) - sedikit cerewet cara ni sbb malas nak download .
  2. Check program yang di download ke komputer kemudian uninstall program ( jika ada ) seperti Browse2Save, WebCake 3.00, DownloadTerms 1.0, LessTabs, TidyNetwork.com, BrowserDefender,Selection Links, SimpleLyrics atau mana-mana program yang dirasakan tidak perlu dan berpotensi. - Tak de pun program seumpamanya di komputer
  3. Buang ib.Adnxs di browser. setiap browser ( internet explorer, firefox dan crome) ada cara tersendiri. Untuk lebih penerangan boleh rujuk di http://malwaretips.com
Nota Jejari : Belajar dari pengalaman, tak alami sendiri tak tahu 

No comments:

Post a Comment