Seksa sakit perut dan batuk masa mengandung....


Serius terasa seksa sungguh bila sesuatu nikmat ditarik terutama waktu tengah mengandung ni. Kalau masa awal mengandung ... batuk.... rasanya tak terasa sangat seksanya tu. Tapi bila dah masuk pertengahan bulan ke lapan, Ya Allah seksanya rasa. Kalau batuk yang sedikit tahan lagi tapi bila sampai ke tahap batuk yang tidak berhenti boleh stress perut. Dah tu pulak kalau batuk sampai terkucil lagi la seksa. Hanya orang yang mengalaminya sahaja yang faham situasi tu kan?

Bila mengandung ni bukan boleh ambil ubat sembarangan kan. So kalau agak-agak dah tak tahan dengan batuk tu sila la jumpa doktor. Cam saya ni liat sikit nak makan ubat. Teruk macam mana pun batuk lagi sanggup telan madu dan minum air suam je. Tapi tetap jumpa dengan doktor la jugak, check apa yang patut kan, doktor pun tak de la paksa makan ubat pun, mungkin dia check semua ok so dia just tanya je la nak ubat atau tidak, bagi orang yang tak suka makan ubat for sure la tak nak kan. so doktor just nasihat banyakkan minum air je.

Bagi yang nak tips  untuk mengelakkan atau mengurangkan batuk dan selsema masa mengandung boleh rujuk entry " Panduan Rawatan Batuk Selsema Ketika Hamil " . Semoga sedikit sebanyak entry tersebut dapat membantu korang.

Bagaimana pulak kalau terkena sakit perut atau cirit birit masa mengandung ?

Kalau agak-agak cirit-birit tu teruk cepat-cepat la jumpa doktor. Bahaya tau cirit-birit yang teruk masa mengandung ni. . So, tak kira la teruk atau tidak sakit perut / cirit birit korang tu, make sure korang banyakkan minum air kosong. Cam saya selain minum air kosong, untuk nak bagi perut rasa selesa sikit

  • saya telan yogurt atau minum vitagen je ( elok tau ambil minuman yang ada kandungan probiotik untuk elokkan semula perut). 
  • Pastu makan makanan yang tak pedas dan berminyak seperti bubur ke, roti ke
Selain tu banyakkan berehat dan walau tak berselera macam mana pun korang disebabkan sakit perut tersebut, at least try la makan jugak walau dalam kuantiti yang sedikit. seelok-eloknya elakkan ambil ubat cirit birit kalau dah tak tahan sangat lagi elok pergi jumpa doktor.



Nota Jejari : Dari start kena cirit birit 2 minggu lepas diikuti batuk yang teruk seminggu yang lepas sampai sekarang tak masak untuk makan tengah hari. Suami dah siap-siap belikan lauk.... (^_^) 

No comments:

Post a Comment