2016: Senarai Produk Kosmetik yang disenarai hitam oleh KKM


*Update : Senarai  Produk Kosmetik yang disenarai hitam oleh KKM dibawah as at Januari 2016

Cam biasa saya akan update Senarai Produk Kosmetik yang Dibatalkan Notifikasi / disenarai hitam oleh KKM . Untuk awal tahun 2014 ni rasanya belum ada produk kosmetik yang dikesan dicampurpalsu dengan bahan kimia berbahaya. Harapnya tiada la kan...

Okey la sebagai makluman senarai di bawah diambil dari web BFPK dan ianya telah dikemas kini setakat disember 2013.



Sebagai peringatan ulangan :
  • Sekirannya ingin tahu cara check produk kosmetik samaada berdaftar atau tidak boleh rujuk entry " Check pendaftaran produk dengan kkm ". 
  • Adalah disarankan agar kita tidak membeli dan menggunakan produk kosmetik yang telah disenarai mengandungi bahan larangan atau dicampurpalsu.  Ini kerana, penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu boleh menyebabkan kesan advers yang serius.
Produk-produk yang dimaksudkan seperti dibawah:







Tahun 2016
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Qu Puteh Whitening Pro 9NOT151106644KMercury 






Tahun 2015
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Hans Beauty Flawless Day CreamNOT130304286KMercury 
2Hans Beauty Flawless Night CreamNOT130304287KMercury 
3Hans Beauty Treatment TonerNOT130304284KHydroquinone






Tahun 2014
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1AS Beauty Night CreamNOT101103172KMercury 
2AS Beauty Day CreamNOT101103272KMercury 
3Golden Horse Herbal Milk Lotion – GH507NOT120905457KMercury
4Golden Horse Bio C omplex Cream – GH903-2NOT120905465KMercury
5Dermaceutic Spot CreamNOT101104772KHydroquinone dan Tretinoin 
6Dermaceutic Spot Peel CreamNOT101104771KHydroquinone dan Tretinoin
7Yellow Cream (Krim Ku-Neng)NOT120101719KHydroquinone
8Dnars Magic Gold FoundationNOT111001084KHydroquinone
9SF PROTECT & PERFECT DAY CREAMNOT130604475K
Mercury






Tahun 2013
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Sensual Meiji Skin Renewar CreamNOT120204451KAsid Azelaik
2Acrena Pure Herbal Papaya SoapNOT100802337KTretinoin 
3White ComplexNOT100801451KTretinoin
4SS Pearl CreamNOT110602263KMercury
5SS Vita C Night RepairNOT110602264KMercury 
6Cellnex Anti-Sensitive Essence TreatmentNOT120905219KBetamethasone 
7Natural 99 Night CreamNOT120300526KMercury 
8Natural 99 Day CreamNOT120300524KMercury
9SF Beauty Night Cream (Facial)NOT120602462K
Mercury
10SF Beauty Day Cream (Facial)NOT120602461KMercury
11Aveana Night Revival CreamNOT110404581KTretinoin 
12Blemished Skin AmpoulesNOT110204305KAsid Azelaik
13Golden Horse B&W Cream - GH902-1NOT120905460KMercury


Tahun 2012
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Daily Protecting Cream - Joie et BeauteNOT100778850K /
NOT100602230K
Mercury 
2La Bliss Skin Brightening CreamNOT100200697KTretinoin 
3Sans Dynamic Intensive Light CreamNOT100400422KMercury
4Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion NOT100403485KMercury
5Bio-Clear Intensive Renewal ComplexNOT120503338KTretinoin 
6MS Wellmood Enhancing CreamNOT100602405KTretinoin 
7Renewing CreamNOT100101066KTretinoin 
8E Beaute Total Revitalizer Night CreamNOT100601840KMercury
9MS Wellmood Lightening ComplexNOT100601840K
Mercury
10MULTI CREAMNOT100764415KTretinoin
11DQISTEE NIGHT CREAMNOT100802185KMercury 
12DQISTEE BEAUTY DAY CREAMNOT100802184KMercury 


Tahun 2011
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Sensual Whitening CreamNOT100751321KMercury 
2Derma-Rx Arbutin-R CreamNOT090601556KTretinoin & Hydroquinone
3DS.1 BLEMISH CONTROL CREAMNOT091201931KAzelaic Acid
4EZEE SUNBLOCK CREAMNOT100601213KMercury
5MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUENOT090700043KLead


Tahun 2010
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1NV Toner Treatment No 1NOT05010130KEHydroquinone & Tretinoin
2NV Toner Treatment No 2NOT05010129KEHydroquinone & Tretinoin
3Zara Rejuvenation CreamNOT04081873KEHydroquinone 
4Beauty Line Beautitude Multi-Purpose CreamNOT081201209KTretinoin
5Pigmentation Recovery ComplexNOT081200745KTretinoin
6De Putih Night CreamNOT05100878KETretinoin
7BML HB LOTIONNOT090701336KTretinoin & Hydroquinone
8Krim Malam ShanaNOT090600820KTretinoin & Hydroquinone
9Natasya Gold Krim HerbaNOT091100971KTretinoin & Hydroquinone
10Biotox Whitening Hydro CreamNOT007061310KDexamethasone
11Yoko Whitening CreamNOT080100330KTretinoin
12Sue Beauty Night Treatment CreamNOT080600138KTretinoin


 Tahun 2009
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Felisa Gentle Peeling SolutionNOT07080210KETretinoin
2Krim Malam Rahsia RimbaNOT080801112KHydroquinone
3Biocosmet Whitening Essence
Cream
NOT07122920KEHydroquinone
4~H2O+ Waterwhite Brightening
Night Cream
NOT04102838KEHydroquinone
5Magixpress Lightening PlusNOT07121009KEHydroquinone
6A.Vant CreamNOT05022860KETretinoin
7Eriesya Spa Beauty CreamNOT07122412KEHydroquinone
8Natasya Krim HerbaNOT07090337KEHydroquinone & Tretinoin
9Temulawak Whitening Pearl Cream PapayaNOT03090150KETretinoin
10Ratna Sari Whitening Night CreamNOT080700826KTretinoin
11ATIKA BEAUTY Renewal Night CreamNOT04082451KEHydroquinone
12Chantique - Whitening Night CreamNOT04121404KETretinoin


Tahun 2008
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Khazanah White Pembersih
Wajah
NOT05040954KEHydroquinone
2Gloskin Krim Malam & SiangNOT05082557KEHydroquinone
3Reena's Astringen LanjutanNOT05010659KEHydroquinone
4Skin Desires Deep Whitening
Cleansing Milk
NOT07020213KEHydroquinone
5EETYE Whitening CreamNOT06080859KEHydroquinone
6O'Lynn Skin Lightening CreamNOT06110164KETretinoin

Senarai ini dikemaskini pada Disember 2013


Nota Jejari : Berhati-hati dalam memilih produk kosmetik jangan sesekali beli produk yang dah disahkan mengandungi bahan kimia berbahaya seperti diatas

274 comments:

  1. Sis boleh tak tolong check kan ibu putih by janna lawwa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy baru try pkai pati ibu putih JL dlm 2 bln. Baru2 ni sy stop sbb mcm mls nk apply bila mlm (krim ni sapu b4 tdo). Tiba2 naik merah2 & gtl2 kat area yg disapu. Jenuh menggaru. Pedih plak tu. Sy suspek dr produk 2 sbb sy mmg xde alergik bende lain. X tau mcm mane nk rawat merah2 & gtl2

      Delete
    2. Sensitip sb kojic acid kot..janna lawwa ade kojic acid kn..Maap klo slh

      Delete
    3. Ye saya ada tengok jugak. ibu putih janna lawwa ada kojic acid

      Delete
    4. Perhatian yer..if product menyebabkan kulit anda pedih itu bkn sesuatu yg normal. Dikhuatiri mengandungi bahan yg mnipiskan wajah. Kakak2 adik2 mari sama2 belajar hargai kulit asal kite. Jgn jd mcm sesetengah pengguna yg pkai utk putih merah2 yg xsama plak dgn bdn. Percayalah kulit putih hasil dari product itu membahayakan anda kerana minipiskan epidermis dan mndedahkan dermis kpd cahaya matahari. Klau xkne jeragat lebih buruk if kne kanser kulit. Bertukarlah pada yg lebih selamat. Alah membeli mng memakai.

      Delete
    5. Pls jgn try! Spnjg penggunaan mmg okay, tp bila dh stop pki mnyesal x sudah . This is based on my experience . some even claims tht it has mercury which is incredibly dangerous to health

      Delete
    6. Ada article yang showed ibu pati by janna lawa ada mercury. I pernah pakai kejap. Then suddenly tetiba muka naik jerawat. Teruk sangat. One day, I searched lah pasal janna lawwa ni. Then I found the article bout that. My advice, stop using janna lawwa products. Ni link article tuhttp://www.channelnewsasia.com/mobile/singapore/two-cosmetic-products/1902208.html

      Delete
    7. Salam...maaf jika saya mnganggu saya dah hmpir 6 bulan pakai..pndpt sy same cm yg atas..pakai mule2 mmg ok..putih mmg putih.tp baru2 ni sy x smpat nk pakai..pastu naik merah..n pipi sy de jerawat tp cm bukn jerawat sbab die merah berbiji besar..skit sgt....n kat dahi mmg bayk jerawat kecik2.sy bkn nk jatuhkn produk jannalawwa tapi...sy agak kecewe jadi cm ni..baru tinggal 2 hari jd cm ni?xkn sy kne bgantung sepnjg hidup sy😒😒😒 kecewe sy...baru2 ni sy trbce produk diharamkn kt singepore..jgn ckp ngn sy malaysia lain singepore lain ye...klau dah satu negara dpt detect produk ni ada raksa yg tinggi mmg berkimia lah jwbnye...nyesal x sudah!...terpulang lah sape yg nk truskan..ade kkm kn...entah sy x percye da...same je..kkm ade pun tapi jadi cm ni...n now pun produk local byk sgt rebrand...😒😒

      Delete
    8. tolong checkkan anna thailand ? dorang kata bila da stop.pakai akan jadi keluar pimple , betul ke ? and dorang cakap ada bahan kimia ?

      Delete
    9. sebelum ni saya pernah pakai produk anna dari thailand. krim mlm dan siang. lepas tu saya stop sbb dah payah nk cari stok. stakat ni kulit saya ok lagi..x ada gatal2 atau bintik2 merah..setakat jerawat kecik2 tu mmg biasa tumbuh sblm ni

      Delete
    10. Pati ibu putih (Janna Lawa) diharamkn di Brunei- ada artikel senarai kosmetik yg diharamkn di brunei & spura

      Delete
    11. Cuba try gebu skincare...bahan organik...tiada bahan kimia yg berbahaya

      Delete
    12. Kalau cream taty macm mne..??
      Ok tak.. sbb takut skrg

      Delete
    13. Kalau cream taty macm mne..??
      Ok tak.. sbb takut skrg

      Delete
  2. Replies
    1. X payah awak..saya pun dah stop pakai dikhuatiri ada mercury..sbb saya dh test pakai emas..jadi hitam day cream dy..kulit saya tgh merah2 berjerawat bila stop pkai product tu..mnyesal!

      Delete
  3. Lynaz babies blink mcmne? Ade racun x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babies blink sangat peeling. Bila stop kulit jd kering sangat2. Sampai pedih. Bukan sesuatu yg normal yer if kulit rasa pedih. Kecerahan kulit yg kita dpt tu bkn asli tp sebab kulit epidermis dh menipis. Sangat merbahaya. Hargai warna kulit asal anda. Sampai bila nk muka extra putih dari badan? N smpai bila nk kne bergantung kpd product? Kulit yg nipis boleh mnyebabkan jeragat n plg teruk..kanser kulit.

      Delete
    2. Kazen saya pkai produk tu dlu.mmg muka jadi kering sampai pedih bila dye stop. Maknenye dia buat customer terpaksa bergantung kpd produk tu utk jgka masa yg lama. Merbahaya! Alasan 'pedih2 masa awal2 je' tu mmg xboleh pkai. Sayangi kulit anda.buat pilihan yg bijak

      Delete
    3. Ya prnh pakai babies blink...tp skg muka sy jd lg trok sbb dh stop pkai produk tu,jrwt makin trok,muka jd lg gelap dri dlu

      Delete
    4. Sy saran kn jgn pkai babies blink...sbb sy pkai produk tu muka jd lg trok mula2 mmg oke tp dh lma2 muka jd berlubang bkas jrwat makin naik sbb sy stop pkai produk tu,makin gelap muka dri dlu...

      Delete
    5. Lepas awak berhenti pkai babies blink tu still ade Apa2 effect tak?

      Delete
    6. Saya pernah pakai babies blink 2 bulan. 2 hari lepas stop muka gatal2 jadi merah2. Lepas tu setahun lebih juga nak tunggu jerawat berhenti. Muka pun jadi lebih gelap daripada sebelum ni.

      Delete
    7. Babies blink not recommended. Time pakai mmg muka flawless confident level 100%, kwn siap mntak tips sbb kulit cntik & licin, tp bila dh stop...abis jerawat naik non-stop, hilang satu jerawat, naik jerawat lain. Dahi yg dlu licin, skang penuh dgn bintik2 kecik, jerawat plak naik sana sini. So pada yg bru nk cuba, better elakkan.

      Delete
  4. Glutacaps hq blh gune x??

    ReplyDelete
  5. Glutacaps hq boleh x?

    ReplyDelete
  6. Pil gemuk yang dijual dgn harga RM40, ada kelulusan kkm tak? Sila cek facebook Sherry amoi bridal.Terima kasih?

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Bahaya,ada sibutramine yg boleh menyebabkan sesak nafas n stroke.. Sy penah guna n merasakannya sendiri

      Delete
  8. Sya nk tnya,produk nour ain ok x? Sya guna utk rawat jeragat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nourain paling best, sy dah pakai berbulan jugak. Jerawat jarang naik, muka jadi lebih baik dari duly. Tiada bahan kimia

      Delete
  9. Anna kosmetik bhaya x?

    ReplyDelete
  10. Anna kosmetik bahaya x?

    ReplyDelete
  11. Xtau nak share kt mna dh tp niat sy nk tlg kwn2 smua yg dh terpedaya dgn pati ibu putih by janna lawwa. Bismillah

    2013 : asal muka sy mmg putih, tp lps msuk sklh bru jd gelap n sunburn, jerawat mmg ade tp stu je, tp lps hilang stu jerawat lg stu tmbuh lg (fruuuuussstt)

    early 2014 : found out about this product and trus beli akibat godaan review di insta (act dh aim lma tp bru smpat bli hiks) Stahun sy pki pip tu mmg flawless, putih, jerawat tmbuh skli je dlm 2/3 bln. Pendek crita I was "the most flawless girl in school" imagine that.

    Awal thun 2015 mak sy terbuang produk tu dan sy bz/ mlas nak bli yg bru memandangkn kulit dh flawless buat apa nk pki dh kan? Bulan february, stu hri tu tiba2 jerawat naik BANYAKKKK gila kt dahi dan pipi (pipi x sgt brbnding dahi) but still worst breakouts I've ever had in my entire life . Sebelum pki pip tu pon ade jjerawat TAPI STILL OKAY LAGI DARI NI ! (Allah nk ajr spya bersyukur dgn apa yg ada dan jjgn tamak la tu~hurmm) . Rya hritu alhamdulillah dh okay tinggal stu je jerawat . 1/2 months later tmbuh lagi banyak once again kt dahi bersepahhhh, pipi x bnyk sgt but lg bnyk dri dlu ! Huaaaaa!! Confidence level : 0 !!

    Now : jerawat kt dahi beransur kurg, pipi ade jgak like 4/5 (syukur alhamdulillah) Syukur sgt dh ni, taubat xnk pki such skincare dh .Hope lps beransur hilang ni x naik lg dh jerawat . Pray for me guys! In sha Allah . Okay back to the topic ! "Dh naik jerawat tu x trpkir ke nk pki pip tu blk ?" Adeeee bnyk kli fkir nk bli lgi tp tula kdg2 fkir "sbb stop pki produk ni ke yg buat muka aku mcm ni? Atau btapa power nya produk ni smpi blh menghindari jerawat drpd tmbuh ?"

    Setelah mmbuat research gedebak gedebuk kesana kemari aku tnya apa khabar smua, bru sy sdr yg produk ni lah puncanya muka sy naik jerawat truk

    So this product may or may not contains mercury (depa kata takda~~~)
    Nak tahu bahanya mercury ni tnya yg berhormat encik google. Klau mls sgt tgk ni http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=819465
    Selagi pki produk yg mngndungi mercury ni slgi tu muka flawless, tp bila dh STOP, be prepared !

    Xnak ckp lbih2, tgn pon dh letih nak mnaip, nak beli beli, sy x halang . Ini pengalaman sy sndiri, bukn direka utk menjatuhkan nama produk tersebut, sy xde msuh dgn mna2 team jannalawwa .

    Kepada yg suka kan experiment blh la try guna produk tersebut dan lihat sndri side effect nya .

    P/S : kpd yg ade blog tu tlg tlg tlg share kan spya rmi akn sdar dan hargai kulit asal kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun suspek JL ni ada produk terlarang. Lpas dah gatal2 tu tumbuh plak ruam...kaki tangan naik bengkak. 2x g klinik baru elok.

      Baru2 ni sy try Syma Beauty plak. pkai 2-3 hari ok..masuk seminggu naik jerawat kecik2..frust betul.

      Last2 pkai nour ain gak yg elok. MMg asal sy pkai nour ain pn.

      So.. nour ain mmg recommended..

      Delete
    2. Same thing happened to me!!! I have used JL for almost a year, and suddenly stop using the product recently cause malas nak order. Then I have experienced the worst breakouts ever. Tak tahu nak buat macam mana, ada suggestions tak macam mana nak atasi masalah jerawat teruk after pakai JL ni? My confidence level is at 0 now.. Nak pegi jumpa pakar kulit pun rasa malu

      Delete
    3. try nour ain..tp beli dgn dealer yg sah tau...jgn sembarangan...takut plak produk tiruan..

      Delete
    4. saya pakai JL lebih 2 tahun..so far xde masalah pasal jerawat semua tu.sbb muka sebelum tu memg teruk. pakai JL alhamdulillah ok. Then stop pakai sbb nak try produk lain. tapi muka still ok. Even kalau pakai skip2 pun muka xde naik jerawat..Wallaulam.. sy selalu amek stok dgn agen yg sah die je. skrg dah tak pakai any produk lagi.tp tengah pk untuk pakai produk lain..hee nie pgalaman sy la..

      Delete
    5. Ya JL mmg ada mercury day and night cream. Its in sg paper. Health authority tested ada mercury. Saya stop muka jadi gelap sangat. Anaya org betul.

      Delete
    6. Sy pun sama jg..dah bertahun2 pakai nour ain..xde side effect stakat ni walaupun sy xpakai berhari2.. Pnh jg stop sbb nak cuba babies blink.. 1st pakai mmg muka jd pedih..tp sminggu lpas tu muka jd flawless..cntik sgt..tp tu smua xbtahan..masuk bulan ke2..muka tumbuh jerawat yg sblm ni sy xpnh alami..mmg jerawat bketul dan mnakutkan..last2 sy stop n kembali smula pada nour ain smpi lah skrg.. Produk plg ok setakat ni sbb wlu kita tak pakai 2,3 hari..tak jadi masalah pun..

      Delete
  12. Assalam. Pengalaman rami wanita termasuk akak. sekarang dah tak pakai produk yang tumbuh bagi cendawan. tiba2 jadi pengeluar.Mana kilang? Siapa penyelidik? Berapa lama buat kajian?

    Kita patut kembali kepada yanga lami, selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape yg ada mslh jerawat,kulit kering,sunburn,blh cuba produk berasaskn 100% aloevera..wsapp 0139281294..byk khasiat aloevera n.blh google.

      Delete
  13. Replies
    1. Hi dear..nour ain insya allah selamat dipakai...lepas kulit naik jerawat halus akibat pkai syma beauty..trus pakai balik nour ain. alhamdulillah ...ade kurang wlaupun amik masa. kulit licin..parut pn byk dh pudar..

      Delete
    2. Sy pon pnah pkai syma beauty..mmg bjerawat muka .pastu stop..

      Delete
  14. Saya bru nk try Tamira Jamu Air Kunyit. Nk tye ada kelulusan kkm tak da

    ReplyDelete
  15. produk putih melati ok x diguna???

    ReplyDelete
  16. produk putih melati selamat x diguna???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam. Sllunya cream yg ade tulis 'putih/whitening/dll' ni 99.8% ade mercury . x prnh cba produk tu, tp sy dh ade pngalamn dgn produk 'pemutihan' ni. And prcyalah awk akn mnyesal di kmudian hri klu produk tu mgndungi mercury . Nsihat sy gna produk organic. Ataupon buat sndri homemade face mask, or cleanser or toner ? Lg jimat dan 100% no chemical . Smua recipe ada dlm internet. Kna rjin buat research je . nk cntik kna rjin kan?

      Delete
    2. Assalam. Sllunya cream yg ade tulis 'putih/whitening/dll' ni 99.8% ade mercury . x prnh cba produk tu, tp sy dh ade pngalamn dgn produk 'pemutihan' ni. And prcyalah awk akn mnyesal di kmudian hri klu produk tu mgndungi mercury . Nsihat sy gna produk organic. Ataupon buat sndri homemade face mask, or cleanser or toner ? Lg jimat dan 100% no chemical . Smua recipe ada dlm internet. Kna rjin buat research je . nk cntik kna rjin kan?

      Delete
    3. Pakai produk organik seperti minyak kelapa dara. Tiada kesan sampingan jika ditinggal malah sangat bagus untuk Kesihatan. Cara pakai untuk wajah. Basuh muka guna air suam, kemudian apply vco, urut wajah perlahan 10 minit. Lapkan dengan towel hangat. Wassap 017-436 3649 .. Coldpressvco.blogspot. com

      Delete
  17. Tumpang tanya, produk esther selamat digunakan tak?

    ReplyDelete
  18. Tumpang tanya, produk esther selamat digunakan tak? Ada sesiapa yang boleh kongsi pengalaman.. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esther x ok..mengelupas..dan pedih..memang cepat putih..tapi byk kimia.

      Delete
    2. Sy pernah pki esther gold. Mula² pki muka mmg cun gilos lah. Bila stop muka hancor.. Sedih gila

      Delete
    3. Esther tak ok.. Masa pki ja cun. Bila stop muka rosak

      Delete
  19. produk pewitt ok tak

    ReplyDelete
  20. glow glowing ok tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada bahan trlarang sya bru ja stop pkai habis muka sebam gn naik jerawat

      Delete
    2. Sya bru ja stop pkai dah hampir 4 kotak sya pkai hmmm bila sya stop muka sya sebam gn naik jerawat dy da bahan trlarang

      Delete
    3. Ada bahan trlarang sya bru ja stop pkai habis muka sebam gn naik jerawat

      Delete
    4. glow glowing xok sgt..pakai 4 bulan then stop.jerawat naik bagai cendawan subur..hahhaa.2 bln pkai ok masuk bln ke 3 jrwat mula naik

      Delete
    5. Kitorang kt sek ramai gak pakai trend sbb kt asrama glow glowing tu mmg berkesan klu stop pon x naik jerawat, but then kitorang stop sbb ade mercury tp x de side effect pon

      Delete
  21. how about satin skinz skincare and kdoll?

    ReplyDelete
  22. Kakak² adik² smua . Yg plg slamat utk kita gnakan adelah homemade remedies. Gnakan syur², buahan-buahan yg ade di sekeliling kita utk mrawat atau mnjga kulit muka kita yg sgt sensitive ni . lg murah dan yakin 100% tiada bhan kimia. Cma kna rjin buat research .

    ReplyDelete
  23. Ade stu produk kt insta ni nma dia magic jelly/ lovera gel . Ktanya tiada bhan kimia dan smuanya bhan organik. Xtau la sjauh mana kesahihan tu. Tp sy trauma nk gna skincare product dh . and lpstu ade jgk trtarik nk gna emma maembong bubble soap sbb emma sndri gna utk hilgkan jerawat dia . but still tkot jgk if stop gna, jerawat menguasai smula. And rsanya ade peeling effect kot ? Ssiapa yg dh try tlg kongsikan ye agr dpt kte mnfaatkan brsama .

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. awak pakai da bape lame, okay tak ? sy baru jek pakai..

      Delete
  25. produk luffiya skincare ok ke tak? sy belum beli..sebab takut ada bahan terlarang..baru nk survey2...terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya tak ada.. sbb saya tak pernah pakai full set sbb mahal hehe.. saya pkai krim kunyit luffiyya je.. kesan dia mmg ambil masa.. kulit pon jadi elok.. dan tak mngelupas.. sbb sblum tu saya pernah pkai babies blink.. muka truk gila.. pkai krim kunyit luffiya ok.. lps abis.. saya mlas nk beli lagi sbb ddk matrik time tu.. muka xde masalh pon.. skarang ni guna Kdoll Beauty Skin . No mercury no hydroquinone . Produk ni pon lambat juga kesannya .. ye lah kn tak de 2 bahan kimia tu..biar lmbat asal selamat kn.. hehe kalau berminat boleh je nk order .. add wechat saya id letshopink_

      Delete
    2. Luffiya skincare tak bahaya la ? Alhamdulillah . Sye skrg nie tgk pakai full set .

      Delete
  26. Nyonya Salmah Skincare selamat tak daripada bahan terlarang..

    ReplyDelete
  27. Skincare DMS360 ada bahan terlarang tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar pengalaman, kwn saye ade pkai dms360 ni.. 2 hari awal die pakai , kulit burn gile.. sgt2.. mcm duduk dekat pdg pasir..die pernah mngadu muke die pedih, xbole becakap sbb rse mcm daging dlm kulit die menegang.. then, hari ke3 muke die flawless n putih.. lepas sebulan die stop , muke die naik pimple yg byk, dan makin byk parut jerawat.. smpai skrg xhilang lagi..

      Delete
    2. samalh ada guna juga bermula dgn sabun die basuh muka tegang n pedih2 mmg xteruskn pas2 xkne kot ng kulit bkn flawless jd ag gelap pulak!

      Delete
    3. samalh ada guna juga bermula dgn sabun die basuh muka tegang n pedih2 mmg xteruskn pas2 xkne kot ng kulit bkn flawless jd ag gelap pulak!

      Delete
  28. Replies
    1. Alhamdullilah selamat, saya pakai set dia dari zaman sekolah. Now dah bekerja. Tak ada masalah kulit.

      Delete
  29. pengalaman pakai sath produk nih..setahun muka memang flawless..licin putih x ada satu pon jerawat..then after 1 year pakai muka jadi teruk..jerawat batu naik banyak dekat bahagian pipi..almost 8 bulan jugak la berhenti try guna produk lain tapi x jalan muka still teruk T_T tak tahu nak pakai apa dah..bukan nk jatuhkan rezeki orang tpi sebelum guna satu produk tu cek dulu ye..ntn menyesal tak sudah macam saya!

    ReplyDelete
  30. DMS360..produk yg sedang hot dan meletop-letop dan dijamin selamat utk digunakan...merawat jerawat,jeragat,kulit kusam dan lain...boleh whatapps 012-7422484

    ReplyDelete
  31. Kdoll cmne?okey x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdoll okey .. kesan dia lambat tapi selamat . Sbb tak de mercury dan hydroquinone .kalau berminat boleh Add wecht saya letshopink_

      Delete
  32. saya pakai sabun babies blink tu dah lama, cuna sabun je saya pakai. Cream dia semua saya tk sentuh pun. Sabun dia pun ada merkuri jugak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pakai sabun dia.. muka pedih.. kulit terkolek-kopek.. ni saya perasan time cuci muka gosok2 sikit kat muka.. nmpak kulit2 cm trtanggal

      Delete
  33. tabitha ok tak ?? sebab dengar orang cakap tabitha pon ada merkuri.

    ReplyDelete
  34. tabitha ok tak ??

    ReplyDelete
  35. tabitha ok tak ?? sebab dengar orang cakap tabitha pon ada merkuri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabitha diharamkn di singapura ( check artikel senarai kosmetik diharamkn di brunei & spura)

      Delete
    2. Sy penah pakai 2jenis tabitha.
      First sy pakai trial,xsmpai sebulan kulit cntik xde jerawat,putih. Sy smpat pakai sbulan je.pstu stop. 3bulan lps tu sy rse kulit sy kusam. Sy xjumpe supplier lame. Sy try dnars set jerawat. Dr kulit yg xde jerawat, teruk naik dan berminyak. Sy trus stop. Sy cri blik tabitha trial. Xboleh bt apa2. Sy nekad free kn muka sy slame sebulan. Sy amek risiko beli tabitha original. Sangat mahal. Tapi thn la utk 3/4 bulan. Kulit sy cntik blik. Tp agk lmbt. Lepas 3 bulan pkai kulit sy xde prubahan lain. Parut jrawat yg dulu xhilang. Tabitha xboleh nk rawat lg dh muka sy. Stakat tu je. Dsbbkan mahal sy stop. Nk guna pon mmg dh limit. mungkin sbb tabitha ad bnyk step.mungkin jgk klu sy still guna tabitha skrg and use as it recommended by my own instructor which i have to buy tabitha step 2. 3 steps in total. So sy xmmpu. Mahai nk mmpus.
      Sy rehatkn muka sy 2mgu. Then skrg sy tgh pkai kdoll sbb org ckp xde mercury. Then jerawat sy banyak gile tumbuh SEKARANG. not sure why. But i definitely update if theres another good outcome. Pray for me ��

      Delete
    3. Sy penah pakai 2jenis tabitha.
      First sy pakai trial,xsmpai sebulan kulit cntik xde jerawat,putih. Sy smpat pakai sbulan je.pstu stop. 3bulan lps tu sy rse kulit sy kusam. Sy xjumpe supplier lame. Sy try dnars set jerawat. Dr kulit yg xde jerawat, teruk naik dan berminyak. Sy trus stop. Sy cri blik tabitha trial. Xboleh bt apa2. Sy nekad free kn muka sy slame sebulan. Sy amek risiko beli tabitha original. Sangat mahal. Tapi thn la utk 3/4 bulan. Kulit sy cntik blik. Tp agk lmbt. Lepas 3 bulan pkai kulit sy xde prubahan lain. Parut jrawat yg dulu xhilang. Tabitha xboleh nk rawat lg dh muka sy. Stakat tu je. Dsbbkan mahal sy stop. Nk guna pon mmg dh limit. mungkin sbb tabitha ad bnyk step.mungkin jgk klu sy still guna tabitha skrg and use as it recommended by my own instructor which i have to buy tabitha step 2. 3 steps in total. So sy xmmpu. Mahai nk mmpus.
      Sy rehatkn muka sy 2mgu. Then skrg sy tgh pkai kdoll sbb org ckp xde mercury. Then jerawat sy banyak gile tumbuh SEKARANG. not sure why. But i definitely update if theres another good outcome. Pray for me 😌

      Delete
    4. Try guna cetaphil..beli kat watson/guardian/frmasi..maaa kulit sy kena jerawat teruk..sy pakai cetaphil..wlupun kesan lmbt tp ok..kena sabarlah..

      Delete
  36. Salam queen blinks okey tak..pkai toner muka jadi pedih tu ada efect pape ke

    ReplyDelete
  37. Salam guys queen blink okey tak?toner dy mmg pedih ke mcm mne ?cube trangkan

    ReplyDelete
  38. Sekadar pengalaman, kwn saye ade pkai dms360 ni.. 2 hari awal die pakai , kulit burn gile.. sgt2.. mcm duduk dekat pdg pasir..die pernah mngadu muke die pedih, xbole becakap sbb rse mcm daging dlm kulit die menegang.. then, hari ke3 muke die flawless n putih.. lepas sebulan die stop , muke die naik pimple yg byk, dan makin byk parut jerawat.. xde niat nk jatuhkan brand malaysia .. just share dari ape yg saya tau

    ReplyDelete
  39. Produk n3 beauty care ade chemical bhya x?

    ReplyDelete
  40. Produk mamadil ade x?.. tp sy pkai manadil mmng ok kulit muka....takdela putih mayat, cuma kulit muka beransur pulih n sihat dan takdela dlm seminggu dh hilang cepat... muka sy recover sebulan lebih gtu... klau yg cepat berubah ni yg ade bhn bhya kannnn.. πŸ˜‚

    ReplyDelete
  41. Conclusion jangan percaya sgt brand malaysia lol. brand kat watson/guardian yg lain yg dah lama iktiraf xnak try plk.

    ReplyDelete
  42. Sis2 syg...sy guna petua d dpor ajer..tepekla bnyk kli pun xpe

    ReplyDelete
  43. Salam. Harap boleh tolong jawab soalan ni. Produk tati skincare ada merkuri/bahan terlarang x?Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. tabitha bahaya . ada mercury . sy ada jumpa satu artikel tapi tak ingat kat mana . and lagi satu kat fb , dia share gambar tak ingat dari mana , kementerian listkan tabita bahaya .

      Delete
  44. glow glowing dari dara anggun boleh guna tak? selamat ke untuk jangka masa panjang . takot pula bila bacaa feedback2 diorang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru pakai dlm 2-3 minggu.. Effect putihnya ada tapi tk bnyk dan tak sekata.. Pakai sabun makin lama kulit ni rasa mcm terbakar je.. Bila pakai krim siang dgn krim malam yg night glow kecuali night glowing yg krim kunyit mmg pedih mungkin sbb kesan cuci guna sabun tadi.. Pengelupasan kulit mmg akan ada mungkin nk tumbuh sel sel kulit baru.. Lama kelamaan dahi saya tak sekata tona nya seolah2 terbakar bertompok2 hitam putih.. Kwn saya pulak muka dia menggelupas dan jerawat tumbuh dan lama kelamaan menjadi hitam jerawat.. Jadi saya cuba bakar sabun dia utk mencuba berdasarkan teori bakar sabun menggunakan sudu dan hasilnya sabun itu menjadi cecair hitam.. Sy pasti itu ialah bahan bermerkuri.. Jadi saya stop pakai dan hanya menggunakan sabun dahulu serta aloe vera utk memulihkan dan menaturalkan semula kulit saya.. So far, alhamdulillah okay :)

      Delete
    2. glow glowing bile stop pkai muka naik jerwat mcm cendawan subur sgt..sedih tgok muka skrang still xok lg jrawat..mybe kesan bahan kimia dalam prpduk tu..pakai 2bulan mmg ok.msuk bln ke 3 jrwat mula naik..pkai smp bln ke 4 jrwat still naik..trus stop

      Delete
  45. salam. glow glowing mcm mana pula. ada mencury dk prodak, dia.

    ReplyDelete
  46. salam. glow glowing mcm mana pula. ada mencury dk prodak, dia.

    ReplyDelete
  47. salam. saya, nk tau, juga.glow glowing ada, mencury dk prodak dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glow glowing diharamkn di brunei ( ada 1 lg artikel kosmetik yg diharamkn di brunei & spura)

      Delete
  48. Salam..tati skincare ok ke..ade mercury or bahan bahaya tak? Siapa tahu please tolong..

    ReplyDelete
  49. Salam..tati skincare ok ke..ade mercury or bahan bahaya tak? Siapa tahu please tolong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idk laa tati okay ke tak. I pun nak try sbb tgok org bg feedback semua okay tp bila tgok yg krim dia sama dgn krim collagen C, i takut nk pakai sbb masa i pakai collagen C tu, kulit i jd teruk.

      Delete
  50. Struktur krim tati tu sebijik mcm krim kilo, saya dah trauma pakai produk local ni...even sy xpakai tati, tapi krim die sebijik mcm krim yg before saya guna n finally muka jadi sanagt teruk...

    ReplyDelete
  51. Struktur krim tati tu sebijik mcm krim kilo, saya dah trauma pakai produk local ni...even sy xpakai tati, tapi krim die sebijik mcm krim yg before saya guna n finally muka jadi sanagt teruk...

    ReplyDelete
  52. mamadil nmpk mcm ok je..lgpun x easily dpt hnya dr stokis shj kn...

    ReplyDelete
  53. Jgn pakai skincare yg menyebabkan kulit muka pedih.. Xelok.. Lgi satu skincre yg ade toner jgn kerap sgt aply toner sbb ia menghakis.. Sy pnh pakai pelbgai skincare dh.. Anna bila sy stop penuh jerawat halus naik , dnar sy lg serik nk pkai sbb buat muka sy pedih burn nk sentuh pun sakit last2 klinik. Beli d famarsi pun xsemua ok. Cosmoderm kulit sy jdi hitam.. Pkai sabun ape entah dri fmsi kulit kering. lani pakai bb xtau la ape lak result. bnda cmni depend kt kulit kite.. Dn cara kite jaga. Hmmmm

    ReplyDelete
  54. Just want to share my experience, i pernah try guns your ain, mula pki ok.. dlm sebulan, pastu gatal stop using it terus pimples breakout, try mcm2 produk sampai jupe dr,reduce skit tp jerawat ns di dahi continuous ada n kulit pon kusam, may b bcoz of age factor n mkn x jg, susah nk.hilngkn jerawat n bekas jerawat serta jerawat..I've tried Rowena pon x jln..lastly Im doing some research for this tati skincare, n 100% from plant base..sbb kalo chemical base lg teruk pimples breakout...so tati save my life...lani guna tati je d sampng consuming kawaii set jihan...tq Allah ...yg nak tahu details bole email rayhunt17@gmail.com

    ReplyDelete
  55. Pernah dgr tak cara nak tgk suatu produk ada mercury ke tak.calit sedikit produk tu di kulit tgn dan gosok dgn cincin emas atau brg emas yg lain.klu produk tu bertukar hitam mknanya ada mercury.saya dah try 2 produk.satu bertukar hitam dan satu lg tak....betul ke? Kalau x betul sape2 sila beri penjelasan.....

    ReplyDelete
  56. Replies
    1. kdoll okey .. saya mmg guna kdoll . kesan dia lambat . kena sabar dan konsisten . tpi nmpaklh prubahan even tak flawless mana

      Delete
    2. Knp sy pkai kdoll jrawat tmbuh bnyk gile eh? Pedih

      Delete
  57. Seaweed whitening bhya x?

    ReplyDelete
  58. Selalunya produk pencuci/ krim yg ada tulis whitening ni bahaya. So xberani nak pakai. Especially bila harga yg di offerkan bawah RM100. Tp kalo produk mmahal yg macam dr. Ko, yg ade pengiktirafan and so on tu mmg bagus sbb senarai ingredients pon sume organic. Tp pricey sangat. So buat masa sekarang x pakai any products whitening, cuma pakai himalaya neem saje and amalkan Princess White. Kulit xdelah putih kemerahan sangat macam dorng yg try produk local itu ini. Sbb nye muka ni lebih byk terdedah kpd cahaya matahari compared o anggota badan yg laen. Syukur yg amat asalkan cerah and kulit bersih dan yg penting sehat:) jom la usha ig : princesswhitemelaka

    ReplyDelete
  59. Produk Eskinol little luxury Dari vivilin Ada bahan bahaya tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah produk vivilin selamat dan bebas bhn kimia bahaya. Lmbat tp selamat

      Delete
  60. Hi sis. glow glowing okay tak? ada bahan terlarang tak? mohon pencerahan. I'm waiting for your response as soon as possible thankyou 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glow Glowing diharamkn di Brunei (baca 1 lg artikel yg ada list kosmetik beracun diharamkn di brunei & spura)

      Delete
    2. masih guna glow glowing ke sis?hati2..dlm berita smua dh trik balik glow glowing sbb ad mercury n hydroquinon..klu pkai nmpk kesan cpat tu..kompem bahaya..if nk consult klit smule..bleh tnya sy ye

      Delete
  61. Safi rania mcm mna ok tak,sbb sy pkai safi rania

    ReplyDelete
  62. Hi,safi rania slmt tak dr bhn kimia or merkuri .

    ReplyDelete
  63. Glow glowing sy pkai da 3 kotak. Mula2 mmg bersih, putih glowing hbis. Lps sy stop, kulit kluar ruam merah dan jerawat. Bnyk jugak. Sy dpt tahu tu tkde kelulusan. Hbis teruk muka haihh

    ReplyDelete
  64. nano white okei tak ? ada sesiapa yang pernah pakai tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada guna mano white. Tp cuma toner je. Setakat ni alhamdulillah ok je

      Delete
  65. Ada sesiapa yg ada pengalaman pakai k doll ? K doll okay ke tak ? Ada kesan tak , kalau dah pakai .. lepastu tak pakai ? Mohon pencerahan

    ReplyDelete
  66. Ada sesiapa yg ada pengalaman pakai k doll ? K doll okay ke tak ? Ada kesan tak , kalau dah pakai .. lepastu tak pakai ? Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah pernah try. so far okay je takde negative effect. sekarang ni pun tgh stop kdoll still xde kesan apa apa. recomended.

      Delete
  67. Tati skincare ade mercury tak? or barang terlarang?

    ReplyDelete
  68. Huna Glowing Bar ok kan? Xde mercury ataupun bahan kimia berbahaya kan? Sbb guna dh berapa bulan dh tapi kesan lambat dan kadang-kadang kulit mcm biasa je(mcm xde perubahan).Pastu,kdoll okey tak? Kdoll ada mercury tak? Please tolong jawab. Jawapan sangat2 diperlukan bagi pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huna Glowing bar ada SLS yang bersifat menghakis. Pakai lama dan kulit jadi licin, tapi kulit jadi kering dan menegang. Tak tahu la sbb dah bnyk pakai produk ke cmne.

      Delete
  69. kdoll okay . saya dah try

    ReplyDelete
  70. Jom bertukar kepada alami. Alamia masker kunyit beras.100% herba tanpa kesan kuning. Perlu dibancuh bersama susu freshmilk/air mawar/air biasa. Cuci mata layari IG : maskerkunyitberas

    ReplyDelete
  71. macam mana dengan collagen plus vitamin e & krim kunyit thailand tudung merah ?? ada merkuri kee ?

    ReplyDelete
  72. Macam mne dgn collagen plus vitamin e & krim kunyit thailand tudung merah. Ada merkuri tak ? berbahaya ?

    ReplyDelete
  73. collagen plus vit E mula mula pakai memang kesan dia okay . tapi bila stop pakai kulit bertambah teruk . jerawat naik satu muka dan muka gatal gatal tak henti . And Now saya menyesal guna CVEP .

    ReplyDelete
  74. Salam tumpang tanya. Kdoll beauty ok taK? anyone pnah consume this product,i need your comments. Help me😩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tgh pkai skrg. Belum smpai sebulan. Jerawat makin bnyk. Sy truskn guna. Hoping this might be one of a process for repairing my skin. but still, it depends on whoever wore it. Ad yg ssuai ad yg x. So goodluck on finding right one πŸ˜‰

      Delete
    2. kdoll 1 company dgn Syma beauty

      Delete
  75. sy guna syma beauty.mmg cantik lawa floles gebu gebas mcm founder dy.night cream xpnh stop.satu jrwt pm xda.mmg licin mulus.tp lps stahun hbs jrwt pasir tmbuh area pipi.bila pi klinik doc ckp sbb pmakaian produk yg ada bhn kimia n my skin da x blh absorb kimia tu smua.sbb tu jd cmnie.n its getting worst.tlg la jaga2 jgn mudah tpengaruh dgn sgala iklan nk cantek floles tu smua.indah khabar dr rupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syma beauty dan kdoll 1 compny .

      Delete
  76. Assalam...ada x yg pernah guna produk Savee. Saya ada beli night mask. Try guna malam tadi. Tp x beberapa minit guna muka rasa pedih semacam. Terus saya tanggalkan mask tu n buang n cuci muka sebay rasa pedih tu x hlg.Saya ada jugak beli capsicum gel.Juga jenama savee.Masa awal pakai x panas. Tp lepas beberapa jam rasa pijar sampai lah siang. Kalau ada sesiapa yg ada pengalaman minta bg info ye. Ty in advance

    ReplyDelete
  77. Saya nak suggest pakai produk Dollanis. Tak ada merkuri. saya sendiri dah try. Alhamdulillah so far okay. Boleh try usha FB "Dollanis Beauty Skincare" atau instagram "dollanis_kdollbeauty"

    ReplyDelete
  78. Mcmana dgn produk perfect skin...ok tak??

    ReplyDelete
  79. Mcmana dgn produk perfect skin...ok tak??

    ReplyDelete
  80. dulu saya ada jerawat teruk bebelas thn la since sekolah menengah lagi..now 8 bln dah guna produk fbs terus jd seller even kesan dia slow tp alhamdulillah ok..blh visit IG sy.. fantabulous.skincare_ana

    ReplyDelete
  81. Korang, jgn la percaya kalaubada local skincare ckp product dorg 100% plant based la organic la natural la sbb believe me its not!

    Sy dah try
    1. Tia Amelia
    2. Nour Ain
    3. Glow glowing
    4. Tati skincare

    Semua ni masa pkai masya Allah flawless sgt muka berseri kalah artis korea. Tapi disebabkan sy ni berkulit gelap, muka je la jadi putih. Bila buka tudung, mcm zebra dah sbb leher and badan gelap. Haha kelakar kan

    Lagi satu, muka sy combination which means ada part kering , ada part berminyak. Kalau period toksah ckp la beranak pinak jerawat.

    One thing sy notice pasal product ni, dia akan berkesan kat muka kita sekejap je. Sampai satu tahap, your skin can no longer absorb all the chemical maka naik la jerawat bagai dgn lebih teruk

    For those yang muka tk bermasalah sgt boleh la ckp bila stop skincare ni muka korg tkda masalah.
    BUT
    Untuk muka mcm sy ni, yg mmg sejak azali ada jerawat, i suggest jgn la terpedaya dgn janji janji manjs dorg ni. Perit woi nak elokkan balik muka yg rosak, lama dan byk guna duit

    Sy simpan lagi cream dri skincare ni and bila sy compare, sama je! Baik krim malam (pemutih) & krim kunyit. Sunblock pun samaaaaaaaaaa. Jenis yg beli kati dlm tong cat pastu repacking.

    Stop la rosakkan muka. Jgn sbb nk lawa putih pink gebu dgn cepat korg sanggup rosakkan kulit.

    Nak cantik kena sabar, try and error dgn product yg diyakini selamat & bersih. Lagi bagus kalau pakai aloe vera dri pokok tu terus, bsuh muka dgn air beras, buat mask guna madu dan telur.

    Cara ni mmg lambat, berbulan bulan tapiii you know its natural with no chemical such as mercury or whatsoever. Pakai sunblock spf 50++ beli kt watson tepek nipis nipis je.

    So many malaysians eager utk jadi putih padahal founder skincare ni mmg semulajadi putih ntah ye ke tidak dorg pakai apa yg dorg jual tu. Dorg pun mungkin ada buat treatment lain yg beribu riban.

    Cerdikkan diri, and buat research. Jangan gelojoh. Amalkan pemakanan yg sihat sbb kecantikkan ni bukan dri luaran je tapi dalaman juga. If your body is healthy, it shows.

    Yg benar,
    Im proud of my dark skin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed. Theres really limited of skin for having it. It comes time when it cant change nothing no more. It happens to me.😁

      Delete
    2. Setuju dgn sis..pakai sebulan..dah cantik..jgn percaya..jgn tergoda..produk yg baik..akan memakan masa..

      Delete
    3. Yes i setuju dengan statement you, i pun dah pakai macam2, cantik memang cantik but when you stop, memang jadi worst, i dah pakai

      1) tabita (2 years)
      2) glow glowing
      3) tati

      And now my skin breakout teruk , nak cure memang susah , even product doctor, laser from doctor,natural product, pharmacy product, injection and so what everything beribu duit i habes nak cure but still teruk lagi , so siapa yang belum terkena jangan kata 'so far okay lagi' sebab benda nak jadi dia jadi anytime, sebab kulit masing2 lain2, just cepat or lambat, better prevent before its too late jadi macam i

      Delete
  82. eskinol japan ok x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pakai baru 2 hari jerawat halus start naik sikit2 dah huhuh

      Delete
  83. Kelaassss ko dik..BIJAK!! Jangan la terpedaya local brand ni, sah2 repack balik je, lepas tu claim ckp produk ni bagus, no merkuri, bla3..merepek. Banyak kali terkene, dari janna lawaa, syima beauty, nina skincare, hancus!! last2 muka naik jerawat x henti2, hilang 1..naik 1 lagi. baik pakai je produk2 kat farmasi mcm kat watson, guardion, caring bla3 semua tu.

    ReplyDelete
  84. Awal preggy boleh pakai Produk nour ain x.. Multivitamin cream nour ain boleh x? Preggy mum pakai..

    ReplyDelete
  85. Nak tnya produk perfect skinz skincare okay x? Ada bahan kimia terlarang x?

    ReplyDelete
  86. Nak tnye, biase lah budak skolah kan.. Oky,aritu sy ade pkai satu produk ni, masker jela. Lepas tu, time lekap kt muke tu, srs talk mmg pedih. Idk why.Ke mmg cm gitu untk beginners? Lepas jadi cm tu, sy Terus x nk pkai lgi. Siang tu, muke sye naik jerawat sane sini. Nasib x Banyak sgt. So, Adakah tu tande positif or what?

    ReplyDelete
  87. Tati pun tak elok .. Baru smggu sy stop hbis mnggerutu jrawat naik kat dahi , ya Allah mnyesal gila. Smpai kwn2 pun tgur muka dah truk sgt.now serik dah nak pkai apa, wlaupun produk tu femes masuk tv bagai , tk bmkna produk tu slmt .. Smpai skg muka masih truk , sadissss πŸ˜₯

    ReplyDelete
  88. sye bru pakai tati skincare about 3weeks. kulit terase mcm menipis and mengulas non stop . Selalu bile lap muka lps cuci muka tu muka rasa biase je. tp lepas guna tati skincare ni lap muka tergosok sikit pon rse macam pedih and lapisan kulit nipis sangat. now bru nk berenti. moga2 tk naik jerawat sudah la. aminnn.

    ReplyDelete
  89. sye bru pakai tati skincare about 3weeks. kulit terase mcm menipis and mengulas non stop . Selalu bile lap muka lps cuci muka tu muka rasa biase je. tp lepas guna tati skincare ni lap muka tergosok sikit pon rse macam pedih and lapisan kulit nipis sangat. now bru nk berenti. moga2 tk naik jerawat sudah la. aminnn.

    ReplyDelete
  90. boleh tolong check kan produk Kdoll tak? sbb saya nk kepastian produk ni sah dari kkm tak?

    ReplyDelete
  91. Tumpang tanya , kalau jenama kdoll yang asyaalie pakai tu okay tak ? Ada kesan sampingan ke ? Saya nak cuba pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kkm tp 1 compny dgn syma beauty .

      Delete
  92. Salam sy nak tanye betul ke babies blink tk elok pakai?sy pakai babies Blink platinum elok Ke minta tolong sangat

    ReplyDelete
  93. saya pakai produk homemade di IG... dia buat sendiri je kat uma.. muka saya tak putih pun pakai produk dia..tapi saya syukur kulit saya bersih dan sihat.,.itu yang saya nak.. believe me, produk yg claim puteh, mesti ade sesuatu ingredient terlarang, depa terdesak sangat nak orang repeat order dengan menjanjikan kesan yang pantas

    malas nak cakap banyak.. sekarang banyak produk organik homemade. korang bole cube, kat instagram berlambak.. ade antara nya yg saya rasa bagus organichana , dari 2015 follow dia. selain tu ade juga produk-produk homemade lain yg saya da try tapi tak ingat nama.. sy prasan bile pki produk cmni..muka xdela puteh..tp alhamdulilah, kulit jadi sihat, xde mengelupas n pedih..


    Regards,
    si muka gelap

    ReplyDelete
  94. Cuba lah gebuskincare 100% bahan organik..walaupun lambt bg kesan tp sgt2 SELAMAT tao! Tanpa pengelupasan...dijamin! Saya pakai dah 4 kotak :) alhamdulillah sgt2 serasi dgn sye even lambt putih tp jeragat n liang pori kecil tao! Best
    Nak try sye pun ada jual wassap 0179455131 tak perlu ragu dgn bahan organik anda mampu berpaling arah kpd produk organik

    ReplyDelete
  95. Gunalah gebuskincare..saya dah pakai 4 kotak alhamdulillah ramai tegur...even lambat bg kesan tp berbaloi sbb bahan organik tao! 100% bahan organik xperlu risau ada bahan kimia ke x..lg best xdek kulit mengupas pun..krim pun xberminhak n melekit..wangiii je..saya ad jual jugak..boleh pm 0179455131..harga pun murah..tp jgn murah disangkakan x elok..cuba dlu baruu tao

    ReplyDelete
  96. Salam nak tanye yang glow glowing krim kunyit tu selamat digunakan tak?

    ReplyDelete
  97. Nak tanya.. K-doll beauty skin okay tak?? Sebab saya dulu guna natural 99 selama 5 tahun dari umur 12tahun.. Dan kulit saya flawless sangat2 .. Dan alhamdullilah dah 3 tahun natural 99 kena banned tapi kulit masih sama .. Cuma nak cari yg sama macam natural 99 tu susah lah.. Saya takut nanti bila saya stop guna product tu,jerawat akan keluar.. Hmm ada sesiapa boleh tolong tak?? Sekarang ni guna clean and clear je,tapi tak ada uv protection,sebab saya tak rasa pon macam ada protection.. Kulit saya agak gelap dah sekarang😒😒😒 cuma bantuan dari k-colly ja yg buat kulit masih bertahan cerah.. Tp penjagaan kulit muka tu yang saya tak tahu nak pakai apa.. Sorry lah panjang sangat saya type ni πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  98. Ada spe2 pernah pakai the junni ? Any review ?

    ReplyDelete
  99. glow glowing okay tak?

    ReplyDelete
  100. nak putih pakai la desi damayanti.. tabita kurang elok.. tapi satu jer nak pesan.. kalau paakai ddsk ni kena cermat2.. jgn pakai boros.. result tak cantik.. kena byk bersabar.. ye

    ReplyDelete
  101. babies blink platinum ok tk? ade kesan tk bila stop pkai?

    ReplyDelete
  102. Mmg pn sye pkai dms360 xsmpi sbln. Muke xde jrwt trus nek jrwat. Bgang je.bile tye seller die ckp mule nk rasi mmg cmtu. Klu elok trus elok la xperlu nk rasi smpi nek jrwt byk2. Plik cmne leh de produk smph cmni kt mlysia.da la mhl

    ReplyDelete
  103. Cantiqa skincare ok x?

    ReplyDelete
  104. Hai semua, saya cuma nak berkongsi maklumat. Sayani bukan jenis pakai kosmetik pn. Baru baru ni saya pakai tati skincare and jenis muka saya mmg dh licin soeffect bila berhenti pakai ada 2 biji jerawat je. Itupun sy pakai sebulan terus jd flawless, time tu lah sy jd curious. So, sy ikut abg sy yg selalu jumpa ramai agent yg distribute barang2 kosmetik, collagen, ubat2 kopi n sebagainya ni. Sekali tu, jumpa la satu agent ni, dia orang lama, kalau ambik barang memang direct dari Thailand,China, Korea dan kilang2 Malaysia ni.
    Dia tanya la saya pakai apa so bila sy cakap sy frst time pakai kosmetik tati n terus stop dia pergi ambik produk Anna Beauty. Ya Allah, semua produk dia sama sebijik dengan TatiSkincare and produck D'Herbs. Kalaukorang nak tau, Anna beauty ni seratus peratus produk asal Thailand, and producer ambil produk ni, tukar brand jadi produk Malaysia. Kalau tak percaya, boleh try cari dekat kedai biasa2 and bandingkan. Testure, appearance, smell semua sama. Kalau nak lagi senang, google image produk2 ni and bandingkan.
    Sepanjang saya pakai tati, kulit sy rasa tegang n pedih semacam. Peratusan ada mercury dalam produk ni memang tinggi.

    Bukan produk yg saya kat atas sahaja, macam2 lagi produk lain yg bahaya. Kebanyakan product yg asal drpd Thailand mmg bahaya.

    Jadi sy harap klaupun korg dah terdesak sgt nk putih, tak payah lah cari produk tanpa lesen yg pemes2or yg tgh hot nie. Kesan dia lepas tu sape tahu.

    ReplyDelete
  105. saya pun dah banyak produk try

    a) ninaskincare
    b)dnars
    c)mamadil
    d)kdoll (sekarang still guna)

    Kalau ninaskincare memang saya sarankan ibuputih laser serum nina untuk putih untuk badan sebab saya dah guna dekat 3 tahun . . Banyak kali skip tapi still putih. kalau dnars memang pedih time pakai . Mamadil still ade produk kat rumah cuma tam pakai sebab rase lambat sgt kesan.now pakai kdoll tapi dah kurang sebab dengar cam ade bahan kimia . Tapi muka saya memang takde jerawat cuma burn . . Sekarang saya try produk homemade by temyracle. Sabun beras , masker kunyit memang elok .. Muka pun takde lah gelap sangat cm dlu . . Boleh tgok ig temyracle hq

    ReplyDelete
  106. saya pun dah banyak produk try

    a) ninaskincare
    b)dnars
    c)mamadil
    d)kdoll (sekarang still guna)

    Kalau ninaskincare memang saya sarankan ibuputih laser serum nina untuk putih untuk badan sebab saya dah guna dekat 3 tahun . . Banyak kali skip tapi still putih. kalau dnars memang pedih time pakai . Mamadil still ade produk kat rumah cuma tam pakai sebab rase lambat sgt kesan.now pakai kdoll tapi dah kurang sebab dengar cam ade bahan kimia . Tapi muka saya memang takde jerawat cuma burn . . Sekarang saya try produk homemade by temyracle. Sabun beras , masker kunyit memang elok .. Muka pun takde lah gelap sangat cm dlu . . Boleh tgok ig temyracle hq

    ReplyDelete
  107. the junni okay tak ? mylaraskincare ? kdoll ?

    ReplyDelete
  108. Nurraysa beautu okey tak? please ansewr me

    ReplyDelete
  109. Pkaii bedokk sejukk jelaa kalau mcm nie selamat pom selamat tapi kene konsisten laa pkai ..kesan lambatt xpe janji tiada kesan sampingan..

    ReplyDelete