Moist Red Velvet Cake


Kek Red Velvet lembap ni buat untuk besday anak sulung awal bulan 3 hari tu. Buat size kecil je atas permintaan anak dara tu yang nak bawak ke sekolah untuk makan-makan dengan kawan-kawan baik dia.

Pertama kali cuba resipi ni. Dan ternyata betul dan kena dengan komen dari mereka-mereka yang dah mencuba resipi ni ianya sedap ,mudah dibuat dan sebiji kek yang lembab.



Pada yanv nak cuba cam biasa resipi seperti dibawah:

The Best, Easy and Moist Red Velvet Cake
Sumber 1: Azie Kitchen
Sumber 2 : mas

Bahan bahan:
2 cawan all purpose flour
1 sk baking soda
1 sk baking powder
1 sk garam
2 sb unsweetened cocoa powder
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur
1 cawan buttermilk
2 sk vanilla extract
1-2 oz. red food coloring (guna 2 sb)
1 sk white distilled vinegar
½ cawan plain hot coffee (jangan skip)


Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven pada 170C.
  2. Di dalam mangkuk satukan tepung, baking soda, baking powder, cocoa powder dan garam. Ketepikan. 
  3. Di dalam mixing bowl, gaul sebati gula dan minyak. Kemudian masukkan telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Putar sehingga sebati ( Mas guna tangan tuk kacau dan guna pemukul telur jer ) . Tuangkan coffee dan white vinegar.
  4. Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati setiap kali memasukkannya.( Oleh kerana Mas kacau guna tangan, Mas tapis adunan tu untuk dapatkan adunan yang licin ) 
  5. Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam 2 loyang. Tuangkan adunan sama banyak. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa menyejuk.
  6. Untuk Cupcake, tuang adunan dalam jag baru tuang kedalam cup, lebih senang kan. 
  7. Bakar 20 minit atau hingga masak sahaja untuk elakkan kek menjadi kering.
  8. Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.

Cream Cheese Frosting
Bahan bahan:
2 (8 oz) packs cream cheese - lembut
¼ cawan susu atau lebih
1 stick butter - lembut (1/2 cawan atau 4 oz)
2 sk vanilla extract
4 cawan powdered sugar

Cara cara:
  1. Satukan cream cheese, susu, butter dan vanilla extract. Putar sehingga sebati.
  2. Masukkan separuh dari gula, kacau sebelum dimasukkan baki gula.
  3. Kacau sehingga smooth dan fluffy.


Nota Jejari : resipi mudah camni akan ada ulang baking ls nanti (^_*)

1 comment:

  1. tkasih...akan dicuba...wpun setakat ni guna tepung ready made aje.

    ReplyDelete