Peringatan buat wanita : Berhati-hati jika ke tandas awam


Terjumpa kisah ni di wall facebook. Tak sure sejauh mana kesahihan cerita ni tapi ikut logik akal kejadian sebegini tak mustahil boleh berlaku.

Pada yang belum lagi membaca saya CnP perkongsian cerita tersebut di bawah:

Kepada para wanita beringatlah sebelum terkena info ini dikongsikan oleh group what up admin. Jadi jangan anda hanya membaca sebaliknya tolong sharekan info ini kepada rakan-rakan yang lain
Attention! Perhatian untuk wanita-wanita (especially) yang selalu berhenti dan pergi ke toilet di mana-mana petrol station. Kejadian ini BETUL-BETUL terjadi pada seorang kenalan rapat kakak ipar kawan saya sendiri.Seorang perempuan & her boyfriend (also a future husband since they're about to get married soon) berhenti di satu petrol station sebab this girl nak pergi toilet.

Kalau kita perasan kat petrol station contohnya Petronas, ada toilet yang kat dalam kedai Mesra tu sendiri, ada yg luar sikit sebelah dengan kedai Mesra dan ada jugak toilet yang bahagian belakanggg, jauh sikit dari kedai Mesra tu. Yup, she went to that toilet, yang kat belakang tu, ALONE AT NIGHT, while the boyfriend was waiting in the car.

Selepas 30 minit menunggu, this girl tak muncul, dia terus pergi ke toilet belakang tu untuk cari. Dia jumpa girlfriend dia pengsan dan dalam keadaan yang agak aib (suspected dirogol). Sadly, it is true. Somebody grabbed her when she was entering the toilet, tutup mulut dia, kunci toilet and violently, she was being raped. Couldn't really tell who, but through what she could see, the person is black (and she suspected a negro).

Kesian sangat-sangat kat mangsa ni sebab dia akan berkahwin tak lama lagi dan dia berada dalam keadaan yang sangat trauma dan tertekan sekarang. Of course, who wouldn't right! Nauzubillah kalau itu terjadi kt kita/keluarga kita.
So, tolonglahh jgn pergi toilet sorang2 especially yang jauh kat hujung dunia nun regardless malam or siang. Please be extra careful, get somebody (kawan, adik, tunang, suami, anak, anyone) untuk teman walaupun rasa tak macho sebab kena tunggu depan toilet, but safety firstt!! It could happen to anyone, bertudung ke free hair ke, anyone could be vulnerable (this girl is wearing hijab, so lets not assume that rape is inclined to happen to those wearing revealing clothes ONLY). Just be extra cautious, peeps...
So kesimpulannya :

  • Tak kira la toilet kat stesen minyak ke or toilet awam lainnya, pastikan (if waktu malam) ada yang meneman anda ke toilet
  • Even waktu siang sekalipun pastikan ada yang meneman atau paling tidak toilet tu bukan tersorok sangat pada pandangan awam.
  • Jika terpaksa juga pergi sendiri, dan teman anda terpaksa tunggu di kereta atas alasan tertentu, pesan kat teman anda untuk jenguk anda jika selepas 10 minit atau lebih anda belum balik ke kereta semula
  • Selagi boleh tahan , tahan je la rasa nak buang air kecil atau buang air besar tu. At least sampai ke tempat yang lebih ramai orang dan toiletnya tak tersorok sangat.
  • If terpaksa juga ke toilet sendirian, make sure bawak sesuatu yang boleh dijadikan senjata bagi mempertahankan diri anda
  • Tak kira berteman atau anda ke toilet awam sendirian, sentiasa alert dengan keadaan sekitar. Dan sekiranya terdetik rasa seperti anda diperhatikan atau rasa situasi cam pelik aje, batalkan terus hasrat ke toilet.


Nota Jejari : Kes jenayah sebegini tidak mengira malam atau siang, asal ada peluang penjenayah akan ambil kesempatan.. so berhati-hati dan sentiasa beringat....

No comments:

Post a Comment