Senarai Ovalette & Cake stabilizer ada sijil halal


Baru-baru ni saya ada join group berkaitan resipi masakan di facebook. Bila ada je resipi yang menggunakan ovalette , agak ramai juga yang tak tahu ovalette tu apa dan ada juga yang masih belum alert untuk memilih ovalette halal.

Untuk makluman bagi yang tak tahu, nama lain bagi ovelette ialah quick 75, ia juga dikenali dengan nama Sponge Cake Stabilizer. Warnanya oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.


Ovalete biasa digunakan untuk membuat kek span, kek kukus, apam dan juga homemade ais krim.

Ovalette berfungsi sebagai pengemulsi atau penstabil.  Oleh itu, kek akan mudah mengental, stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Ini kerana sifatnya yang berasid membantu telur dalam kek naik dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat . So, kek yang menggunakan ovalette akan menjadi lembut, gebu dan bentuk kek akan kekal setelah dimasak.

Rasanya pembuat kek di bahagian asia tenggara ni je yang banyak menggunakan ovalete / cake stabilizer ni. Ce korang google resipi kek span omputih ada tak diaorang guna penstabil kek atau quick 75 ni???

Ce google ce google skit....

Ok la kalau di pasaraya yang biasa saya pergi, jenama Nona , Bidari dan Kijang yang selalu ada dijual. Ketiga-tiga jenama ni memang ada pengesahan halal dari JAKIM. 

Untuk senarai OVALETTE & CAKE STABILIZER  ( dan CAKE EMULSIFIER ) jenama lain yang ada sijil halal korang boleh semak di portal halal JAKIM @ http://www.halal.gov.my/v3/index.php.

Senarai OVALETTE & CAKE STABILIZER  ( dan CAKE EMULSIFIER ) di bawah ni update setakat 19hb mei 2014 . so untuk senarai terkini korang tetap kena semak kat web halal JAKIM la jugak eik.


1. CAKE STABILISER (OVALETTE SPECIAL)
BRAND:
-BIDARI KUALITI SDN BHD 
2. OVALETT
BRAND: NONYA, PINK ROSE, SAKURA
-MUI HIONG FOODSTUFF SDN BHD 
3. OVALETT SPECIAL
BRAND: FORTUNE
-FORTUNE PRINTING AND CAKE ACCESSORIES SDN BHD 
4. OVALETT SPECIAL
BRAND: OVALETT SPECIAL
-BAKELS (MALAYSIA) SDN BHD 
5. OVALETT SPECIAL CLEAR/ OVALETT SPECIAL (NC)
BRAND: OVALETT SPECIAL CLEAR
-BAKELS (MALAYSIA) SDN BHD 
6. OVALETT SUPER
BRAND: BAKELS
-BAKELS (MALAYSIA) SDN BHD 
7. OVALETT THAI
BRAND: OVALETT THAI
-BAKELS (MALAYSIA) SDN BHD 
8. OVALETTE
BRAND: KIJANG
-SPICON PRODUCTS SDN BHD 
9. OVALETTE SPECIAL
BRAND:
-PKS BAKERY INGREDIENT SDN BHD 
10. SP-NOVALET CAKE EMULSIFIER
BRAND: SP NOVALET
-UNIRAW DAIRIES & FOOD SDN BHD 
11. SP-NOVALET CAKE EMULSIFIER SPECIAL
BRAND: SP NOVALET
-UNIRAW DAIRIES & FOOD SDN BHD 
12. CAKE STABILIZER
BRAND: NONA
-DR OETKER NONA MALAYSIA SDN. BHD. 
13. MASTER GEL (CAKE EMULSIFIER) : PARIS CAKE STABILIZER (CK 100)
BRAND: PARIS
-G.K. INGREDIENTS (M) SDN BHD 
14. PENYETABIL KEK CAKE STABILIZER
BRAND: SURI 2020
-OMNI MAL AGENCIES SDN. BHD. 
15. SPONGE CAKE STABILIZER - SPONGE EMULSIFIER
BRAND: PINNACLE, MAURI & ARROW
-AB MAURI MALAYSIA SDN. BHD. 
16. SPONGE CAKE STABILIZER - SUPER SPONGE
BRAND: PINNACLE, MAURI & ARROW
-AB MAURI MALAYSIA SDN. BHD. 
17. SPONGE CAKE STABILIZER - SUPER SPONGE GREEN LABEL
BRAND: PINNACLE, MAURI & ARROW
-AB MAURI MALAYSIA SDN. BHD. 
18. CAKE EMULSIFIER ( EXCELSPONGE -597U)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
19. CAKE EMULSIFIER (EM-400)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
20. CAKE EMULSIFIER (ESP-325)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
21. CAKE EMULSIFIER (ESP-333)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
22. CAKE EMULSIFIER (ESP-526)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
23. CAKE EMULSIFIER (ESP-800)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
24. CAKE EMULSIFIER (ESP-90)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
25. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE 526)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
26. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE 546)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
27. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE AC-1)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
28. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE AC-100)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
29. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-325)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
30. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-333)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
31. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-41)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
32. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-450)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
33. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-500)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
34. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-503)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
35. CAKE EMULSIFIER (EXCELSPONGE-800)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
36. CAKE EMULSIFIER (GRINRISE SB 550)
-SUNGREEN ORGANICS SDN BHD (FORMERLY KNOWN AS MR TASTY MARKETING SDN. BHD) 
37. CAKE EMULSIFIER (GRINRISE SB 560)
-SUNGREEN ORGANICS SDN BHD (FORMERLY KNOWN AS MR TASTY MARKETING SDN. BHD) 
38. CAKE EMULSIFIER (GRINRISE SB 600)
-SUNGREEN ORGANICS SDN BHD (FORMERLY KNOWN AS MR TASTY MARKETING SDN. BHD) 
39. CAKE EMULSIFIER (PE-165)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
40. CAKE EMULSIFIER [ EXCELSPONGE-555 ]
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
41. CAKE EMULSIFIER [ EXCELSPONGE-597U ]
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
42. CAKE EMULSIFIER [ PE-165 P ]
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 
43. MASTER GEL (CAKE EMULSIFIER) : PARIS CAKE STABILIZER (CK 100)
BRAND: PARIS
-G.K. INGREDIENTS (M) SDN BHD 
44. MASTER GEL (CAKE EMULSIFIER) : SUPER MASTER GEL (C)
BRAND: G.K
-G.K. INGREDIENTS (M) SDN BHD 
45. MASTER GEL (CAKE EMULSIFIER): SUPER MASTER 3
BRAND: G.K
-G.K. INGREDIENTS (M) SDN BHD 
46. MASTER GEL (CAKE EMULSIFIER): SUPER MASTER GEL
BRAND: G.K
-G.K. INGREDIENTS (M) SDN BHD 
47. SP-NOVALET CAKE EMULSIFIER
BRAND: SP NOVALET
-UNIRAW DAIRIES & FOOD SDN BHD 
48. SP-NOVALET CAKE EMULSIFIER SPECIAL
BRAND: SP NOVALET
-UNIRAW DAIRIES & FOOD SDN BHD 
49. SPONGE CAKE EMULSIFIER
BRAND: TRANS STANDARD
-TRANS STANDARD INTERNATIONAL SDN BHD 
50. SPONGE CAKE EMULSIFIER (SP 88)
BRAND: RIKEVITA
-RIKEVITA (M) SDN BHD 


Nota Jejari : Tak guna pun ovalette mahupun cake stabilizer ... 

6 comments:

  1. Tq for the info sharing .
    Btw, nota jejari u kata u tak guna ovalette? Habis tu u guna apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. FYI, since reading your blog ttg ovalette ni, saya ada beli kat kedai jual barang bakeri. Saya guna utk buat aiskrim.
      wow, it has been a year now...

      Delete
  2. It's nice where can I get it from and what's the price

    ReplyDelete
  3. It's very nice where can I buy it from in fiji and what's the price

    ReplyDelete