Buttercup bukan Butter sebenar


Ramai yang mungkin terkeliru dan menyangka Buttercup adalah butter.


Sekirannya korang teringin membuat butter cake / kek mentega atau korang ingin mencuba resipi yang memerlukan butter, Buttercup bukanlah pilihan yang terbaik.

Kenapa ?

Sebabnya Buttercup bukanlah butter sebenar atas 3 alasan di bawah :

Pertama sekali Buttercup tak claim pun ianya adalah sebuku mentega sebenar. Di bekas pembalutnya pun hanya tertulis Luxury Spread sahaja kan?

Tapi disebabkan ada perkataan Butter pada perkataan  Buttercup tu menyebabkan ada yang menganggap ianya adalah sebuku butter.

Kedua, ce korang tengok di bahagian belakang bekas pembalut Buttercup tu, check ingredients Buttercup tu. Apa yang korang jumpa?

Di bahagian Ingredients Buttercup's luxury spread tu tertera :

Ingredient : Palm Kernel Oil , Milk Fat , Milk Powder , Salt , Soya Lecithin , Contains permited emulsifier , Flavourings and Colouring ( Beta Carotene )

Nampak tak? Ada penggunaan Palm oil ......

Kalau korang biasa menggunakan margerin , korang mesti tahu salah satu bahan / ingredient margerin adalah dari sumber minyak kelapa sawit / palm oil atau minyak sayuran , Tul tak?

Buttercup juga ada mengandungi milk fat. Kiranya buttercup ni half butter dan half margerin la kan.

Sebab yang ketiga , ce banding harga Buttercup dengan harga butter dari jenama lain. Harga Buttercup jauh lebih murah kan ? Lebih kurang separuh dari harga butter jenama lain kan ?

Untuk makluman korang , Butter sebenar ( Pure Butter ) diperbuat daripada lemak dan protin susu ( tak kira la susu lembu ke, kerbau ke, biri-biri ke kambing ke) berserta air.
Butter is a dairy product that consists of butterfat, milk proteins, and water. It is made by churning fresh or fermented cream or milk ...... Commonly made from cows' milk, butter can also be manufactured from the milk of other mammals, including sheep, goats, buffalo, and yaks. Producers sometimes add salt, flavorings, or preservatives. Rendering butter produces clarified butter or ghee, which is almost entirely butterfat.
Sumber : wikipedia

Butter is a product made from the solid components in milk (fat and protein). Although most often made from cow’s milk, butter can be made out of milk from sheep, goats, buffalo, or other mammals.
Butter usually consists of approximately 80 percent fat, 15 percent water, and five percent protein. The small amount of protein in butter acts as an emulsifier allowing the water and fat to stay suspended in single-phase solution. The unique mixture of fats on butter allow it to stay solid at room temperature and melt at approximately 90 degrees Fahrenheit.
The natural color of butter ranges from white to pale yellow depending on the diet of the animal that produced the milk. Commercial butters are usually colored yellow with annatto or carotene to fulfill consumers expectations of yellow butter.

So, kalau korang benar-benar ingin menggunakan butter belila yang ada tertulis pure butter ok. Tapi kalau korang memang tak kisah , boleh je guna buttercup tu. Lagipun Buttercup memang dah ada penggemar atau pengguna setia dari dulu lagi kan. Itu semua terletak pada pilihan masing-masing.

Cumanya, entry ini sekadar info buat korang la kan . Harapnya pasni kalau ada peniaga yang claim dia guna butter dalam biskut dia atau kek yang dia jual padahal dia cuma menggunakan buttercup, dan peniaga tu pulak jual dengan harga yang agak mahal ( sama mahal atau lebih mahal dari peniaga yang menggunakan pure butter), pasni korang boleh la timbang tara nak beli atau tidak. Korang pun boleh la tolong sampaikan kat peniaga tersebut, mungkin dia sendiri terkeliru juga dengan menyangkakan buttercup adalah butter sebenar kan....


Nota Jejari : Pilihan di tangan kita. Entry ini bukan bertujuan untuk menjatuhkan mana-mana produk. Cuma ingin memberi sedikit info pada yang masih keliru. 

4 comments:

  1. sebab pure butter mahal, buttercup pun jadik ler...

    ReplyDelete
  2. saya lebih prefer buttercup kalau nk buat biskut or butter cake walaupun mmg da lama tau yg buttercup ni 50 percent butter, 50 percent margarine. rasa buttercup mcm lagi menarik dan bau dia pun sedap dari pure butter. tapi kalau buat kek lapis, mmg saya akan pakai pure butter brand scs. kek lapis akan lebih gebu dan lembut bila pakai pure butter berbanding kalau pakai buttercup.

    ReplyDelete
  3. Buttercup adalah brand utk spread...bukan butter..buttercup tu sejenis bunga...

    ReplyDelete
  4. There is not a single word on the packaging or advertisement that says Buttercup is butter.

    Buttercup in many ways is better than pure butter simple because it is trans fat free and low in cholesterol (from the milk or butter fat).

    Buttercup is a blend of margarine (about 80% content) and butter (about 20% content). Everyone knows margarine is bad for health due to the presence of trans fat. Trans fat only exists in partially hydrogenated vegetable oil (palm oil). Fully hydrogenated vegetable oil such as that used in Buttercup is trans fat free.

    So in my opinion, I rather eat Buttercup rather than pure butter for the reasons mentioned above.

    ReplyDelete