Senarai barang runcit kena GST


Korang ambil tahu tak pasal GST?

Nak tak nak kena ambil tahu jugak kan. At least serba sedikit kita tahu apa barang yang kena GST dan barang apa yang tak kena. Tul tak ?

Secara umumnya untuk kategori barangan runcit, mana-mana barang yang siap diproses akan dikenakan gst . Manakala barang mentah seperti kelapa , ayam, cili, bawang tak dikenakan gst.

Tapikan rasanya sikit je barang yang dikecualikan GST. Nak buat camna kan, dah dilaksanakan nanti kita tahu la kita ni terkesan atau tidak dari segi kos sara hidup.

Ok la pada yang nak tahu antara senarai barang yang dikenakan gst atau tidak boleh download di link bawah ni:

http://gst.customs.gov.my/en/cp/Pages/cp_imp.aspx





















Nota Jejari : harap tak terkesan sangat

1 comment:

  1. Mak aihhh byk yg kena gst yer. Patutla kat supermarket dah letak reminder ttg gst kat kaunter casher.. Akak ingat brg mknan x kena gst

    ReplyDelete