AWAS! 120 PRODUK KOSMETIK BERACUN YANG PERLU ANDA TAHU


Senarai kosmetik-kosmetik beracun di bawah telah diuji oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, Brunei ataupun Singapura dan disahkan mengandungi bahan beracun yang berbahaya seperti Merkuri, Hydroquinone, Tretinoin, Azaleik Asid dan steroid.

Nota: Maklumat dibawah berdasarkan maklumat sebelum 2 Mei 2016. Kemungkinan ada sesetengah produk yang tersenarai dibawah sudah mendapat kelulusan semula , kemungkinan juga ada produk yang disahkan mengandungi bahan berbahaya merupakan produk tiruan. Untuk lebih kepastian sila semak no. Pendaftaran/notifikasi produk dengan pihak BPFK. Sekiranya terdapat produk yang tak sepatutnya berada didalam senarai dibawah, boleh nyatakan dikomen. Terima kasih



Untuk makluman produk yang tersenarai dibawah diambil dari:

Senarai produk-produk kosmetik yang dibatalkan Notifikasi kerana mengandungi bahan beracun yang dikeluarkan oleh
  1. Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan Malaysia (BPFK), KKM dari 2008 - 2016 (Rujuk laman web BPFK di www.bpfk.gov.my
  2. Kenyataan akhbar produk-produk kosmetik beracun oleh Bahagian Penguatkuasaan Farmasi Brunei, Kementerian Kesihatan Brunei ( Rujuk laman facebook Bahagian Penguatkuasaan Farmasi Brunei )
  3. Kenyataan akhbar Health Sciences Authority, Singapura (Rujuk laman web HSA di www.hsa.gov.sg )

Ini kerana ada produk-produk kosmetik beracun yang disiarkan tiada dalam senarai BPFK.

Note : Sekiranya ada produk yang tertinggal , sila inform ya! Terima Kasih



Senarai Produk Kosmetik yang disenarai hitam oleh KKM

1. Khazanah White Pembersih Wajah

2. Gloskin Krim Malam & Siang

3. Reena's Astringen Lanjutan

4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk5. EETYE Whitening Cream

6. O'Lynn Skin Lightening Cream

7. Hans Beauty Flawless Day Cream

8. Hans Beauty Flawless Night Cream

9. Hans Beauty Treatment Toner

10. AS Beauty Night Cream

11. AS Beauty Day Cream

12. Golden Horse Herbal Milk Lotion

13. Golden Horse Bio C omplex Cream

14. Dermaceutic Spot Cream

15. Dermaceutic Spot Peel Cream

16. Yellow Cream (Krim Ku-Neng)

17.

18. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM

19. Sensual Meiji Skin Renewar Cream

20. Acrena Pure Herbal Papaya Soap

21. White Complex

22. SS Pearl Cream

23. SS Vita C Night Repair

24. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment

25. Natural 99 Night Cream

26. Natural 99 Day Cream

27. SF Beauty Night Cream (Facial)

28. SF Beauty Day Cream (Facial)

29. Aveana Night Revival Cream

30. Blemished Skin Ampoules

31. Golden Horse B&W Cream

32. Felisa Gentle Peeling Solution

33. Krim Malam Rahsia Rimba

34. Biocosmeti Whitening Essence Cream

35. H2O Waterwhite Brightening Night Cream

36. Magiexpress Lightening Plus

37. A.Vant Cream

38. Eriesya Spa Beauty Cream

39. Natasya Krim Herba

40. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya

41. Ratna Sari Whitening Night Cream

42. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream

43. Chantique - Whitening Night Cream

44. NV Toner Treatment No 1

45. NV Toner Treatment No 2

46. Zara Rejuvenation Cream

47. Beauty Line Beautitude Multi-purpose Cream

48. Pigmentation Recovery Complex

49. Natasya Gold Krim Herba

50. De Putih Night Cream

51. Krim Malam Shana

52. Biotox Whitening Hydro Cream

53. BML HB LOTION

54. Yoko Whitening Cream

55. Sue Beauty Night Treatment Cream

56. Sensual Whitening Cream

57. Derma-Rx Arbutin-R Cream

58. DS.1 Blemish Control Cream

59. Ezee Sunblock Cream

60. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE

61. Daily Protecting Cream - Joie et Beaute

62. La Bliss Skin Brightening Cream

63. Sans Dynamic Intensive Light Cream

64. Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion

65. Bio-Clear Intensive Renewal Complex

66. MS Wellmood Enhancing Cream

67. Renewing Cream

68. E Beaute Total Revitalizer Night Cream

69. MS Wellmod Lightening Complex

70. Qu Puteh Whitening Pro 9




Senarai Kosmetik Beracun di bawah dikeluarkan oleh Bahagian Penguatkuasaan Farmasi Brunei:

Note : Untuk lihat senarai kosmetik yang di ban di brunei untuk tahun 2012 boleh lihat di

1. AZ Cosmetic-Day Cream

2. AZ Cosmetic-Night Cream

3. AZ Cosmetic-Treatment Cream

4. AZ Cosmetic-Sunblock

5. Atika Beauty Cream Jeragat

6. POND'S-age miracle BB anti-ageing Expert BB Cream Light-night cream

7. DOKTER cream

8. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Gluta Kojic Super Whitening Serum

9. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Day Creamy Face n Body White

10. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Night Creamy Face n Body White

11. Gijes Beauty-Night Cream

12. RACIKAN LING ZHI-Night Cream with Vit E

13. LIEN-HUA (BUNGA TERATAI)-Day Cream

14. Professional Skin Care Formula Rejuvenating Cream

15. Professional SKin Care Formula Rejuvenating Toner

16. Wonder Glow Day Cream

17. Wonder Glow Night Cream

18. Ana Marissa Beauty Night Cream HD

19. Lyanaz Beauty Care-Magic Night Cream

20. Atika Beauty Sunblock

21.

22. SP Super UV WHitening

23. SP UV Special Ginseng - Whitening & Anti-Acne

24. Collagen Plus Vitamin E - Night Cream

25. AS Beauty Night Cream

26. AS Beauty Day Cream

27. Golden Horse Herbal Milk Lotion

28. Golden Horse Bio Complex Cream

29. Collagen Gold-Day and Night Cream

30. Super Cream Mutiara

31. Natural 99 King Bleaching Whitening Cream

32. New Original Dr-Doktor Pemutih Day Cream

33. New Original Dr-Doktor Pemutih Night Cream

34. Lyanaz Beauty Care Babies Blink 100% Original (White colored cream)

35. Clariderm Astringent Night Cream

36. Dara Anggun-Glow Glowing Beauty Skin, Night Glowing

37. Dara Anggun-Glow Glowing Beauty Skin, Night Glow

38. Wonder Glow Super Ultra Glowing Cream Version SPF45++ Day Cream

39. Wonder Glow Super Ultra Glowing Cream Version SPF45++ Night Cream

40. SALOMA ZARA-Ultimate Skin Perfection-PEARL DAY CREAM SPF 30

41. Citra-Day & Night Cream, Lasting White (yellow cream)-mengandungi merkuri

42. Citra-Lasting White, Bubuk Mutiara Cina Moistirizer (Day Cream) mengandungi merkuri

43. Citra-Lasting White, Bubuk Mutiara Cina Moistirizer (Night Cream) mengandungi merkuri

44. Citra-Pearly White UV, Bubuk Mutiara Cina, Facial Moisturiser (Night Cream)-mengandungi merkuri

45. Citra-Spotless White Glow UV, Beras Jepang & Ekstrak The Hijau, Pelembab Wajah Day & Night Cream

46. Citra-Mulberry & Minyak Biji Anggur, Pelembab Wajah Day & Night Cream mengandungi merkuri

47. K Brothers - Night Cream

48. Qu Puteh Kosmetik-Whitening Pro 9

49. Qu Puteh Kosmetik- Whitening UV Block




Senarai Kosmetik Beracun di bawah dikeluarkan oleh Health Sciences Authority (HSA), Singapura:


1. Beauty Express® Miracle Pigmentation Scar Cream

2. Care Wipes by Tai Sun Paper Products Pte Ltd (Singapore)

3. Dr Lauranne Perfect White Oxy Mask

4. ESTHER Bleaching Cream (A) and (B)

5. Han's Skin.Care Flawless Day Cream

6. Han's Skin.Care Flawless Night Cream

7. Han's Skin.Care TRIAL Flawless Day Cream

8. Han's Skin.Care TRIAL Flawless Night Cream

9. Han's Skin.Care TRIAL Treatment Toner

10. Han's Skin.Care Treatment Toner

11. Herbal Health JI Special Cream

12. Herbal Health RU Special Cream

13. Herbal Health XIANG Special Cream

14. Herbal Health YI Special Cream

15. Melati UV- Whitening Vit. E Cream

16. PUTIH GEBU KEKAL Pati Ibuputih DAY CREAMY FACE n BODY WHITE

17. Pearlie White Fluorinze Fluoride Mouth Rinse

18. Skin Refiner Whitening by Beautehub International Pte.Ltd

19. Slimming Spray by Mu

20. Tabita Skincare Daily Cream

21. Tabita Skincare Smooth Lotion


75 comments:

  1. Nyonya Salmah Skincare selamat tak daripada bahan terlarang?

    ReplyDelete
  2. diamond gold skincare selamat tak ??

    ReplyDelete
  3. Glow glowing Dara anggun musnahkan kulit muka sy sepenuhnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama. Bila saya stop dari pakai. Habis muka saya naik ruam kecil kecil. Waktu mula mula pakai cantik lah. Bila stop. Habis muka rosak!

      Delete
  4. Glow glowing rosakkan kulit muka sy sepenuhnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah..sya bru beli 2 hari yg lalu...
      Aku akn stop pemakaian.

      Delete
    2. Betul ke? So ad merkuri la produk ni?

      Delete
    3. Betul ke? So ad merkuri la produk ni?

      Delete
    4. Yeke...glow glowing dara anggun ke

      Delete
    5. saya pakai dah dua pack, hilang beras2 kat muka n xde jerawat.. tapi disenarai hitam pulak. hhmmm

      Delete
    6. SAYA PON ADE PAKAI,.TPI SEKRG NI
      PKI NK STOP SBB RSE MCM DA XSLMT PKAI.

      Delete
    7. Sy dh pkai 3 kotak set.muka licin elok..dh kulit mkin cerah. smp ke kotak ketiga mula naik jerawat halus. Sy stop. Kesan nya skrg kulit nmpk kusam

      Delete
    8. Sy dh pkai 3 kotak set.muka licin elok..dh kulit mkin cerah. smp ke kotak ketiga mula naik jerawat halus. Sy stop. Kesan nya skrg kulit nmpk kusam

      Delete
    9. Sy dh pkai 3 kotak set.muka licin elok..dh kulit mkin cerah. smp ke kotak ketiga mula naik jerawat halus. Sy stop. Kesan nya skrg kulit nmpk kusam

      Delete
    10. Sy dh pkai 3 kotak set.muka licin elok..dh kulit mkin cerah. smp ke kotak ketiga mula naik jerawat halus. Sy stop. Kesan nya skrg kulit nmpk kusam

      Delete
  5. yka glowglowing x boleh pkai? sy pkai ok je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah..sya pun pakai..ok.je..
      mungkin yg kata kulit muka rosak tu terbeli produk tiruan kot..

      Delete
    2. masa pakai mmg ok..tapi kalau dah stop muka korang akn back to normal or lagi teruk dari before..sbb saya tgh alami bnda ni

      Delete
    3. masa pakai mmg ok,licin gitu kulit muka tapi once dah stop muka akn jadi teruk

      Delete
    4. glow glowing tak elok .Ada merkuri .kalau nak tau produk tu Ada merkuri ke tk Cuba ambik krim dia xkira krim malam or siang calit at as tapak tangan sikit .lepas tu amik cincin Emas then gesel.tengok ada perubahan tak .kalau lpas gesel brtukar wrna hitam mknanya produk tu mengandungi merkuri .sbb sy dh bnyk Kali Cuba .

      Delete
    5. Aku pkai ok ja pastu aku try stop sebulan , tak jadi apa pon puihhh -_- propa lebihh so skang ni aku pakai balek ,, ok jaaaaa -_-

      Delete
    6. Pakai la pakai.. tak tau kesan dia selagi tk terkena.. org ckp kata org buat propa lebih..

      Delete
    7. Pakai la pakai.. tak tau kesan dia selagi tk terkena.. org ckp kata org buat propa lebih..

      Delete
  6. Mmg dah sah tiruan tp org yg jual x nak ngaku. Nak saman kang jadi hal. Kang jadi viral,xpsl2 faymes selama seminggu gara2 terpakai produk tiruan. #peniagakakikencing

    ReplyDelete
  7. x nampak pun dalam senarai glow glowing beracun...ragu-ragu pulak rasa..da lama juga pakai.nampak ok muka saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru try pkai jgk glow glowing.. rsew wisauuu plk.. boleyh pakai er x?

      Delete
    2. Jangan pakai glow glowing langsung. Trust me.

      Delete
    3. Baru nak try😭 saya ada pakai pati ibu puyih jannah lawwa tu rasa ok je. tpi mahal x pkai dah tu nk try glow glowing. tpi byk fake pulak

      Delete
    4. Aku pakai pon ok ja aku ada stop sebulan tu sebab stok habis kannnn memang serius tak da jadi apa pon dekat muka aku nii so sekarang aku masih pakai , kalau tak elok tu mungkin hampa beli X ORI , propa ja lebihhh hampa nii aihhhaku cuma beli set sabun,krim malam krim siang dan toner aku tak ambik sebab dy mengelupas so aku ni masih muda baru umur 17 kakak tu pun tak bagi pakai toner sebab bagi aku toner aku tak suka sebab dia jenis mengelupas la so i sarankan beli sabun,krim malam& siang bagi set Pencuci muka Glow Glowing beauty skin okayyyyy , aku pakai la ni pon ok dahhhhh

      Delete
  8. dyanaz bb cushion spf 60 brbahaya ke tak?

    ReplyDelete
  9. dyanaz bb cushion spf 60 brbahaya ke tak?

    ReplyDelete
  10. nk tnya dyanaz bb cushion spf 60 bahaya x?

    ReplyDelete
  11. Y sy tgok kkm malaysia dan singapore glow glowing xde dlm list.. y ad dekat brunei.. brunei ny habis sume xley masok dlm negara dia habisnd band semua prodak mlysia

    ReplyDelete
  12. Diamond gold ok ke tak eh? Sbb risau lah aduhai. Anyone respons please

    ReplyDelete
  13. Diamond gold ok ke tak eh? Sbb risau lah aduhai. Anyone respons please

    ReplyDelete
  14. klu produk nourain,ok x?

    ReplyDelete
  15. Cream night glow n day pinky glow glowing yg masih menggunakan no NOT yg lama boleh digunakan atau tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ,x,semua produck..sesuai dng muka.kulit kita.
      Saya pakai okey ajer pun.gglowing

      Delete
  16. Gunakanlah produk organik minyak kelapa dara coldpress .. Turun temurun warisan nenek moyang kita yang pasti tiada kesan sampingan. Baik untuk Kesihatan Dan wajah nampak cerah berseri. Cara pakai di wajah. Cuci muka dengan air suam. Just apply @ urut lembut wajah sebelum tidur. Esoknya wajah nampak lebih cerah berseri. Layari coldpressvco.blogspot.com, wassap- 017-436 3649

    ReplyDelete
  17. glow glowing tak elok .Ada merkuri .kalau nak tau produk tu Ada merkuri ke tk Cuba ambik krim dia xkira krim malam or siang calit at as tapak tangan sikit .lepas tu amik cincin Emas then gesel.tengok ada perubahan tak .kalau lpas gesel brtukar wrna hitam mknanya produk tu mengandungi merkuri .sbb sy dh bnyk Kali Cuba .

    ReplyDelete
  18. Hmpir smua local produk mmpunyai ciri yg serupa..fikirlh sndiri

    ReplyDelete
  19. tati beauty skincare ok ke tak?

    ReplyDelete
  20. Assalam , nak tanyaa glow glowing kalau stop , teruk tak mukaa ? Nak rawat macam mana eh ? Seram pulak baca , em .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan saya ada pakai lepas tu dia stop.. memang teruk muka dia.. tak tahu kalau muka awak sesuai..alhamdulillah la..
      ubat kat farmasi, herba tradisional dan sbgnya..cubalah

      Delete
    2. Sy pernah pkai glow glowing tp muka sy mmg xblh dgn bhn kimia tu yg naik trus jerawat. Org lain pkai mkin cntik sy pkai makin teruk. Sy p farmasi dia ckp stop semua produk yg beli 1 set. Dia syorkn pkai produk yg organik dan xbyk bhn kimia. Alhamdulillah 6 bln pkai cetaphil dan bio essence tukar 2 pncuci muka tu pn xde masalah.

      Delete
  21. Saya pakai glow glowing dah 4 bulan okay je . Masa mula-2 saya pakai konsisten , lepastu saya stop selama tiga minggu sebab busy kerja . Masa stop tu takda pape effect pun kat muka saya . And now bila pakai balik , masih okay . Tak rosakkan muka saya pun . Trust me okay .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes im support you becos i pun stop 3 minggu sebb habis stok ,, so memang tak jadi pape pun muka saya , elok ja sampai sekarang ni saya pakai :D

      Delete
  22. Saya pakai glow glowing dah 4 bulan okay je . Masa mula-2 saya pakai konsisten , lepastu saya stop selama tiga minggu sebab busy kerja . Masa stop tu takda pape effect pun kat muka saya . And now bila pakai balik , masih okay . Tak rosakkan muka saya pun . Trust me okay .

    ReplyDelete
  23. saya pun pengguna produk Glow glowing beberapabulan jugak tapi masalahnya kulit muka saya menjadi nipis mungkin kesan drpd pengelupasan danbila cuci muka terasa pedih. saya dh berhenti menggunakan nya atas sebab tu tapi x tau plk produk nie de mercury..

    ReplyDelete
  24. Sy pengguna produk glo glowing. Sebelum guna saya gosok dulu dengan cincin emas saya. Tiada pun berubah jadi hitam. Semua krimnya saya gosok Dan biarkan. Tiada pun Perubahan. Saya rasa glo glowing selamat digunakan. OK je kulit saya pakai. Cuma kita harus minum air banyak supaya kulit tak kering dn mengelupas.

    ReplyDelete
  25. Saya pengguna produk glo glowing. Sebelum saya pakai, saya test dulu gosok menggunakan cincin emas saya. Saya tngok tiada perubahan pun. Tak jadi Hitam pun. Semua krimnya saya test. Cuma minum air kosong byk2 ye spy kulit tk kering dn mngelupas. Bagi saya glo glowing selamat.

    ReplyDelete
  26. Krim dorg semUa lebih kurg sama.. Repacking ke apa ye..

    ReplyDelete
  27. Tapi dalam senarai hitam kkm xde pulak produk Glow Glowing kan. Risau pulak tiba2 ni. Saya pengguna GG juga kulit muka oke semakin elok dri sebelum. Adik2 saya pkai xsesuai but sebaliknya dengan saya.

    ReplyDelete
  28. Saya baru pakai . Tapi bila cuci muka rasa pedih . Dan kulit mula menggelupas . Tapi kulit semakin okay . Risau pulak . Betul ke bahaya ?

    ReplyDelete
  29. Insyaallah GG oke sbb sy pakai muka ok tapi skrg tnggl mmg ada lah tumbuh jerawat skit
    tapi sy rase klau yg biasenye jerawat smkin bnyk maybe kita mengambil pelbagai produk jika nk tngglkan produk tu kne tnggl dalam sebulan utk mncuba produk lain..

    ReplyDelete
  30. Cuba produk semulajadi seperti Aiken tea tree oil atau the body shop tea tree oil. Sangat berkesan untuk merawat jerawat, wlupun dalam masa yang lama tetapi berbaloi. Selain itu, cuba la olive oil untuk kulit anda yang mengalami kulit kering.
    Kalau nak kulit putih, campurkan madu dgn brown sugar kmudian blend. Boleh buat masker dan skrub.

    ReplyDelete
  31. Tak payah menafikan. Local product semua sama yg jenis set lepastu krim lebih kurang. Ada duit, repackaging your own brand. Learn from others yang dah terkena macam saya. Saya pakai Tati. Skarang ni pkai yg farmasi punya produk nak okay kan balik. Now kulit muka i kusam & jerawat besar. Lepastu parut jerawat hitam. Dulu flawless habis. Yg menafikan yg kata okay tu, alhamdulillah sbb condition kulit muka awk bru terhakis sikit. Anw, mostly diorg pakai krim timbang. Yg mana you guys pun boleh tgk struktur krim & jenis sabun lebih kurang. Warna je lain. Sekarang ni dah advance sikit, cleanser liquid kan. Sy dulu cmtu lah, lantak org nk cakap apa, sekarang, kena belajar dr kesilapan. Mercury ni bukan boleh buat main, ada kesan dlm masa jangka masa panjang. Yg ada sijil kkm tu sbb time test, mercury belum dicampur, lepastu campur lh sikit sbb nk putih and. nak effect cepat, kena lah letak sikit bahan tu. Itu yg qu puteh krim dia kena senarai balik sbb masa test ingridients selamat. Hm sekadar perkongsian, takde niat nk guriskan hati sesiapa. Maaf kosong kosong :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skang awk pakai ape

      Delete
    2. Saya pnh beli glow glowing, lps tu beli tati. Sy perasan krim dia sume sama, mcm yg org ckp tu lh, it could hv been dieorg beli pukal n repackaged. Bezanya, satu sabun, satu liquid cleanser nya. Tp cane pl, satu beracun, satu lg x ? Sape pnh try ke2-2 set ni mesti perasan, krim dia sama kn.

      Delete
    3. Saya setuju !!

      Delete
  32. Semua produk kecantikan yg banyak kat Msia ni beli dan dibuat dari Cina. Dtang ke Msia bertong2 dram dgn pelbagai perisa dan bau. Semuanya dari bahan sintetik. Lepas tu yg berduit pergi dan buat jenama sendiru apa yg dia mau kat pusat import bahan kosmetik tu. Jadilah dia pengasas produk yg dia sendiri x pernah pakai. Lepas tu klentong mcm2, testimoni bagai, maduk majalah, tv. Siap bayar duta dari kalangan artis yg seculit pun artis tu x gamak nak pakai produk tu.

    ReplyDelete
  33. Glow glowing sy pakai mmg lawa. Stop je trus muka gelap!! Nyesal

    ReplyDelete
  34. Bagaimana dengan produk tati skincare ya? Banyak sangat kata ada contain merkuri tapi so fara yang pakai ramai juga and kata okay. Please help me sebab tgh guna

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. tati skincare bahaya..sbb dh byk sgt org complain psl Tati Skincare ni...

      Delete
  36. glow glowing dh masuk berita tv9 lah hari tu sbb ada bahan beracun

    ReplyDelete
  37. saya bru jer tf buat test glow glowing...mmg ader mercury...hitam...

    ReplyDelete
  38. Glowing expert mcm mne? Tak elok jugak ke? Any response?

    ReplyDelete
  39. Dnars pon bhya.. lpas pkai tu timbul macm bntik2 hitm...produk dri Malaysia ni bukn bleh prcya 100 prtus.

    ReplyDelete
  40. Produk yg x bahaya x kn buat kulit mengelupas n pedih...saya lepas stop guna glow glowing,,ase pedih kt muka hilang dh. Tapi muncul pulak jerawat yg tggal kesan parut..

    ReplyDelete
  41. sya pun pakai gglowing x sesuai. jerawat makin naik n kulit muka pedih2. terus stop.
    skrg ni x th nk guna apa. ingat nk cuba tati tp ada gak komen bahaya. jerawat kat muka ni masih lom dpt dirawat. sedeynya...

    ReplyDelete
  42. Salam hi,
    First sekali i nak nasihatkan please please please jangan pakai kosmetik produk. I pernah pakai 6 bulan mmg okay then bulan ke 7 muke naik bintik2. Da stop trus naik jerawat skit demi sedikit. Last2 ke specialist jugak la jawapannya. Sgt bazir duit dengan produk kecantikkan ni sebenarnya. Doc pn kata mmg ade mercury dan byk jerawat tersimpan. Lepas pkai ubat doc keluar segala jerawat batu yg tersimpan. Sangat menyesal seumur hidup pkai produk kosmetik tu dlu. Skg tgh menjalani ubat specialist skin and makin okay. Bukan tak support local produk tp kesannya buat menangis tak nak keluar rumah. Pleasseeeee beli kat farmasi sahaja. Pleaseeeee sangat jgn jd mangsa macam i.

    ReplyDelete