Wajib Baca! Tips memulakan perniagaan sendiri


" Sembilan persepuluh punca rezeki adalah di dalam perniagaan"

Petikan di atas cukup popular dikalangan kita bila menyentuh bab berniaga. Walau pun kedudukan petikan diatas dipersoalkan kesahihannya sebagai sebuah hadis, namun tidak salah jika ia diamalkan, terutama dalam bab motivasi.

Rasanya ramai diantara kita telah termotivasi dengan hadis tersebut sehingga wujud perasaan ingin memulakan perniagaan. Betul tak?

Cuma mungkin ada diantara kita tidak tahu bagaimana untuk memulakan sesuatu perniagaan atau bisnes sendiri.


Bermacam persoalan bermain dalam fikiran ..

  • Jika Mahu memulakan perniagaan kecil-kecilan (online atau berniaga ditepi jalan) perlu ke daftar perniagaan
  • Jika ya, Bagaimana? Sdn Bhd atau enterprises? Nak bisnes apa ? Dimana? 


Mungkin ada yang lebih suka memulakan perniagaan tanpa sebarang perancangan rapi, ikut nasib katanya, "Untung sabut timbul untung batu tenggelam". Mungkin ada yang berniaga atas alasan suka-suka, ikut kawan, trend orang sekarang berniaga online kita pun sibuk nak berniaga online jugak. Ada yang kerana terpaksa , dek kerana desakan hidup, ada kepandaian memasak makanya dibukanya gerai menjual kuih muih, nasi lemak dan sebagainya.

Sebenarnya tiada salah pun jika anda mahu terjun dalam bidang perniagaan tanpa apa-apa ilmu, mungkin bagi golongan sebegini pengalaman jatuh bangun dalam perniagaan itu akan mematangkan diri mereka dan menjadikan mereka lebih kuat untuk menempuh gelombang.

TAPI

Alangkah lebih elok jika anda belajar ilmu selok belok dunia perniagaan dahulu sebelum anda bergelar seorang peniaga / usahawan . Sekalipun tidak dengan mengikuti kelas/seminar perniagaan , anda boleh mulakan dengan membaca buku di bawah ni:

Tak mahal mana pun buku ini jika nak dibandingkan dengan ilmu yang bakal kalian dapat. Betul tak?

Dengan hanya bermodalkan RM 14 (tak termasuk postage) kalian akan dapat panduan dan tip bagi memulakan perniagaan sendiri. Antara perkara menarik yang disentuh di dalam buku ini seperti ;

  • memilih calon isteri untuk usahawan, 
  • bagaimana memilih syarikat dan sektor bisnes (Memilih Jenis Syarikat, Mencari Nama Syarikat, Memilih Jenis Bisnes)
  • Mitos dalam Dunia Bisnes
  • Formula Berjaya dalam Bisnes
  • Berkawan dengan Orang Politik
  • bagaimana memilih rakan kongsi 
  • bagaimana syarikat dirompak 
  • perkara baik yang membahayakan.

Jika berminat untuk membeli klik sahaja link di bawah :

---> Beli Disini <--- Perlu sign up / daftar

Atau

Whatsapp "Tajuk Buku" ke 0192513447




1 comment:

  1. betul tu.. perlu tahu ilmu bisnes..
    Mungkin ramai yang tidak sedar syarikat enterprise itu sendiri perlu declare income statement dkt lhdn walaupun untung sedikit sekali pun..

    Jalan2 sini.. Jom baca,,

    Adakah Text Link Penting Dalam SEO> site.

    ReplyDelete