Jenis - jenis Hosting.


Sambungan dari entry "Tips Pemilihan Hosting". Seperti tajuk di atas kali ni nak kongsi info berkaitan jenis - jenis hosting pulak.

Terdapat 4 jenis hosting iaitu.
  1. Shared Hosting - Pakej paling ramai pengguna. Guna shared hosting ni kira macam kita berkongsi server dengan orang lain. Dalam erti kata lain, dalam satu server tu terdapat beberapa akaun lain, yg membezakan antara akaun - akaun tersebut hanyalah username dan password. Kelebihan shared hosting ialah, ianya murah dan sesuai untuk website kecil dan sederhana.
  2. Dedicated Server - satu server untuk satu pengguna. Penggunaannya dikhususkan untuk applikasi yg lebih besar. Penyediaan server diuruskan oleh pengendali hosting yg biasanya bekerjasam dengan vendor. Disebabkan harganya yang mahal, dedicated server lebih sesuai untuk website yg besar dan mempunyai trafik yg tinggi.
  3. Virtual Private Server (VPS) - Dikenali juga dengan istilah virtual dedicated server. Dikatakan gabungan dedicated server dan shared hosting. dalam erti kata lain, berkongsi sekeping server dgn pelanggan2 lain dan masing2 ade root access, dan boleh run application atas server.
  4. Reseller Hosting -

Untuk keterangan lanjut berkaitan keempat - empat jenis hosting diatas boleh rujuk disini dan disini.

1 comment:

  1. yg biasa orang guna tu shared ke kak?akak dah tukar domain ek?

    ReplyDelete

Anamarza_Butiq